Događaj
od 20.ožujka
do 21.ožujka

srijeda/četvrtak
od 18:00 do 14:00

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA - predavanje

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 20.03.2019

Posljednju zimsku večer i prvu proljetnu noć provedite u našem planetariju i upoznajte proljetno nebo iznad nas.

U srijedu, 20. ožujka u 18 sati u Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

PROLJEĆE I ZVIJEZDANO NEBO NAD NAMA Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Prvi dan proljeća poznat je kao proljetna ravnodnevnica ili ekvinocij. Označava da noć i dan posvuda na Zemlji traju jednako, po 12 sati. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovu poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prve proljetne noći.

U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa proljetnog neba poput Lava, Djevice, Lovačkih pasa i Berenikine kose. Pronaći ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Spike i Arktura, vjesnika proljeća. Bit će govora i o vidljivosti planeta tijekom proljeća te na koji način se može olakšati njihovo traženje na nebu. Spomenut ćemo i kako astronomi točno određuju trenutak početka proljeća koje ove godine nastupa 20. ožujka u 22.58 sati po našem vremenu.

Ulaznice po cijeni od 15 kuna mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme Muzeja i prije početka predavanja. Rezervacija ulaznica moguća je na telefon 01/4844-050 u radno vrijeme blagajne Muzeja (utorak-petak 9-17 sati).

Tehnički muzej "Nikola Tesla", Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050, marijo.zrna@tmnt.hr



Fotografije događaja