Događaj
od 18.ožujka
do 18.ožujka

ponedjeljak
od 19:00 do 20:30

PROMOCIJA KNJIGE „PEJZAŽI POTROŠAČKE KULTURE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 18.03.2019
Organizator: Projekt Motel Trogir

Suorganizator: Tehnički muzej Nikola Tesla


PROMOCIJA NOVE KNJIGE PROJEKTA MOTEL TROGIR // PROMOTION OF THE NEW BOOK BY THE MOTEL TROGIR PROJECT:

PEJZAŽI POTROŠAČKE KULTURE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI // CONSUMER CULTURE LANDSCAPES IN SOCIALIST YUGOSLAVIA

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju nove knjige projekta Motel Trogir: Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji koja će se održati u ponedjeljak, 18. ožujka 2019. s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Na promociji će govoriti prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, dr.sc. Melita Čavlović, članovi tima Motel Trogir i urednici publikacije Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.

Socijalistička Jugoslavija bila je jedinstveni pokušaj uspostavljanja progresivnog društvenog uređenja koji je, između ostalog, rezultirao specifičnim prostornim razvojem. Razdoblje od sredine 1960-ih do raspada zemlje 1990-ih godina u suvremenoj je historiografiji obilježeno različitim tumačenjima. Dok su prema nekim istraživačima tržišno orijentirane gospodarske reforme vodile potrebnom otvaranju i liberalizaciji zemlje, prema drugima su označile početak kraja revolucionarne težnje za ravnopravnošću. Svojevrsni anti-utopijanizam države blagostanja time se odražavao u porastu srednje klase - potrošača, sa svojim prepoznatljivim navikama i ukusom.

Slijedeći specifičnu arhitektonsku tipologiju, knjiga donosi pogled na taj period značajnih društvenih i ekonomskih promjena. Fokus je na sportskom i trgovačkom centru Koteks Gripe u Splitu te bliskim arhitektonskim kompleksima u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini koje je projektirao sarajevski arhitekt Živorad Janković sa suradnicima. Prateći njegov rad, knjiga ulazi u šire razmatranje arhitektonske prakse toga vremena, trenja i preplitanja unutar jugoslavenskog modernističkog projekta.
-

Knjigu su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split, Zaklada Kultura nova te brojni donatori i volonteri bez kojih knjiga ne bi bila moguća.

Suizdavači: Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven

Knjiga će se na promociji prodavati po promotivnoj cijeni od 100 kn (redovna cijena 200 kn).



Fotografije događaja