Edukacija
od 23.travnja
do 07.svibnja

utorak/utorak
od 00:00 do 00:00

Zaronite s nama

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
Od utorka 23. do subote 27. travnja 2019. posjetiteljima Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ ponovno se pruža nesvakidašnja prilika da razgledaju unutrašnjost svjetskog rariteta, podmornice CB 20 iz Drugoga svjetskog rata.

Vrijeme trajanja akcije razgledavanja podmornice:
od utorka 23. travnja do petka 26. travnja u vremenu od 10 do 14 sati
u subotu 27. travnja od 10 do 13 sati

Ulaz u podmornicu moguć je isključivo uz posebnu ulaznicu koja se može kupiti na blagajni Muzeja. Cijena pojedinačne ulaznice za ulaz u podmornicu je 20 kn bez obzira na uzrast djece, a podrazumijeva i razgledavanje stalnog postava Muzeja. Broj ulaznica je ograničen! NE PRIMAMO REZERVACIJE!

Zbog sigurnosnih razloga pri pristupu i ulasku u podmornicu broj sudionika u programu je ograničen te molimo posjetitelje za razumijevanje. Ulazak u podmornicu na vlastitu je odgovornost.

Ulaz u podmornicu iziskuje i neke posebne uvjete. Molimo da vodite računa da odjenete hlače i obujete prikladne cipele (bez potpetica) ili tenisice.
Vodite računa i o činjenici da je otvor kroz koji se ulazi u podmornicu promjera svega 55 cm, tako da ne bi zbog obujma struka ostali zaglavljeni u otvoru (opseg struka 172 cm). Ukoliko imate reumatskih tegoba razmislite jeste li dovoljno gipki za ovaj pothvat?

Posjetitelji će moći pogledati kroz periskop, upoznati se s navigacijskim uređajima, pogonskim postrojenjem, naoružanjem, njezinim radom i čuti priču o njezinoj povijesti...

Mala podmornica P 901, popularno prozvana Mališan, jedan je od najvećih, najtežih i najatraktivnijih izložaka Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. S težinom od 40 tona, dužinom 15 metara i širinom 3 metra ubrajala se u kategoriju tzv. džepnih podmornica. U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.
Izgrađena je 1943. u Italiji, a službu je cijeli svoj radni vijek obavljala u Jadranskom moru. Posljednji put je u morskoj vodi bila sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata.
Fotografije edukacije