CRTEŽ ZUPČANIKOM

Uzrast: vrtić i niži razredi OŠ, 5-10 godina

 

Zupčanici su važan dio mnogih mehanizama, a njihova je glavna uloga prijenos gibanja (rotacije) i snage. Prvi zupčanici bili su drveni, a upotrebljavali su se u vjetrenjačama, mlinovima i dizalicama. Danas su primarno metalni i možemo ih pronaći u gotovo svim mehanizmima koji uključuju pokret.

Sudionici radionice saznat će gdje se sve koriste i koja je uloga zupčanika, imat će priliku vidjeti njihov rad u raznim mehanizmima (sat, parni stroj…), a okušat će se i u crtanju zupčanicima različitih veličina.

DAN I NOĆ

Uzrast: 2.-6. razred OŠ, 8-12 godina

autor fotografije: Tony Hnojčik
izvor: Trešnjevka Online

 

Kako nastaju dan i noć? Zašto su dani ponekad duži, a ponekad kraći? Kako Zemlja kruži oko Sunca, a Mjesec oko Zemlje? Odgovore na ova pitanja (i mnoga druga) otkriva radionica „Dan i noć“. Radionica uključuje izradu modela Mjeseca, Sunca i Zemlje. Uz radionicu je preporučen i posjet Planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

ZVUK I GLAZBA

Uzrast: vrtić, 1.-6. razred OŠ, 5-12 godina

Od davnine je čovjek sanjao o tome kako „uhvatiti“ ljudski glas, kako ga zabilježiti i reproducirati. Što je zvuk, kako nastaje, kako se širi i neki od načina kako ga pohraniti, tema je radionice Zvuk i glazba, putem interaktivnog sudjelovanja u jednostavnim pokusima i putem uvida u muzejske predmete iz zbirke Muzeja, poput starih gramofona. Radionica uključuje izradu modela gramofonske ploče od glinamola.

HOMO VOLANS /
Faust Vrančić

Uzrast: 3.-6. razredi OŠ, 8-12 godina

 

Faust Vrančić (1551-1617) jedan je od najznačajnijih izumitelja svih vremena, a među njegovim brojnim izumima posebno se ističe izum prvog padobrana kojime se moglo sigurno prizemljiti. Uz zanimljivu prezentaciju o životu Fausta Vrančića i njegovim izumima, sudionici će izraditi model Faustovog padobrana prema izvornim nacrtima.

LETI, LETI

Uzrast: vrtić, 1.-4. razred OŠ, 5-10 godina

San čovjeka o letu star je vjerojatno kao i samo čovječanstvo. U odjelu prometnih sredstava Tehničkog muzeja Nikola Tesla sudionici će se upoznati s različitim vrstama aviona, poput hidroaviona, saznat će o prvim uspješnim letovima u svijetu, prvim letovima u Hrvatskoj i još puno toga o ovoj temi. Radionica uključuje izradu modela zrakoplova od kartona.

UKROĆENI VJETAR

Uzrast: 1.-6. razred OŠ, 7-12 godina

Nakon interaktivnog vodstva u odjelu Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te upoznavanjem s muzejskim predmetom – maketom vjetroagregata, sudionici će izraditi jednostavni model vjetrenjače, uz demonstraciju kojeg će sami spoznati kako se energija vjetra može iskoristiti za mljevenje žitarica, pumpanje vode te proizvodnju električne energije.

GLAVOM U OBLACIMA/David Schwarz

Uzrast: 5.-8. razredi OŠ, 10-14 godina

David Schwarz (1850-1897) je izumitelj prvog upravljivog aluminijskog zračnog broda, letjelice koja će prema prezimenu njemačkog grofa koji ju je doradio postati poznata pod nazivom Zeppelin. Sudionici radionice saznat će što je sve prethodilo izumu ove neobične naprave za letenje te koje su bile njene karakteristike, a okušat će se i u izradi modela napravljenog prema Schwarzovim nacrtima.

BRUM BRUM

Uzrast: 1.-6. razredi OŠ, 7-12 godina

 

Radionica koja otkriva tko je i kada izumio prvi automobil, kako se pokretao i kako se brzo kretao, kako je tekao razvoj automobila, koliko ih je trenutno u svijetu i zašto više ne možemo zamisliti život bez tog prometala na četiri kotača. Uključuje izradu autića na zračni pogon.

Maksimalan broj sudionika: 30
Cijena: 15 kn po sudioniku
Trajanje radionice: 60 minuta

Autori radionica: Katarina Ivanišin Kardum, Kosjenka Laszlo Klemar i Marijo Zrna

Rezervacija termina I informacije:
Katarina Ivanišin Kardum
viši muzejski pedagog
01/4881-643
katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr

Termin je potrebno rezervirati najmanje tjedan dana prije planiranog dolaska!

Radionicu je moguće organizirati od utorka do petka u radno vrijeme muzeja (09.00-17.00).