100 SATI ASTRONOMIJE

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; KINO DVORANA
datum početka/završetka: 10.01.2019. / 11.01.2019.
vrijeme održavanja: prema satnici programa
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Zvonimir Drvar

Prigodnim predavanjima priključujemo se obilježavanju 100 godina od osnutka Međunarodne astronomske unije (IAU)

Ove godine obilježava se 100 godina od osnutka Međunarodne astronomske unije (IAU). Tim povodom diljem svijeta organiziraju se različite manifestacije kojima je cilj popularizacija astronomije i astronomskih istraživanja. Događanja će se odvijati kroz cijelu godinu, a zamišljeno je da sva počnu početkom siječnja kroz održavanje 100 sati astronomije. Tako će se i Tehnički muzej Nikola Tesla priključiti proslavi kroz sljedeća događanja:

U četvrtak, 10. siječnja u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se predavanje
Razvoj galaksija i radioastronomija

Predavačica je Lana Ceraj sa Fizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.
Na predavanju će biti govora o općenitom razvoju galaksija te kako znanstvenici na PMF-u proučavaju razvoj galaksija u radiovalnom području.

U četvrtak, 10. siječnja u 19.30 sati u kinodvorani Muzeja održat će se predavanje
Astronomija nekad i danas – razvoj astronomije u posljednjih 100 godina

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija
Na predavanju će se dati prikaz astronomskih znanja u vrijeme osnivanja Međunarodne astronomske unije (IAU) te usporedba s današnjim znanjima. Koliko se toga promjenilo u zadnjih 100 godina? Koliko smo o svemiru znali u vrijeme prije 100 godina, a koliko znamo danas? Možemo li zamisliti što ćemo novo istražiti i poznavati za 100 godina? Odgovore na ta i slična druga pitanja potražite na ovome predavanju.

U petak, 11. siječnja u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se predavanje
Najnovija neposredna istraživanja drugih nebeskih tijela

Predavač je Ante Radonić
Ovom prilikom osvrnut ćemo se na najnovije misije svemirskih letjelica koje su ostvarile povijesna dostignuća. Bit će riječi o najdaljem objektu pored kojeg je prošla međuplanetarna sonda, o dosad najmanjem asteroidu koji je dobio svoj umjetni satelit i o spuštanju kineskog landera na drugu stranu Mjeseca. Uz NASA-u, japansku i kinesku svemirsku agenciju, osvrnut ćemo se i na zanimljive projekte koji se upravo pripremaju u Indiji i Izraelu a čija realizacija uskoro počinje. Predavanje će biti popraćeno mnoštvom slika.

Ulaz na sva predavanja je besplatan. Besplatne karte mogu se preuzeti na blagajni muzeja u radno vrijeme počevši od utorka 8. siječnja 2018. Broj mjesta je ograničen.
Tehnički muzej "Nikola Tesla", Zagreb, Savska cesta 18,
tel. 01/48 44 050, marijo.zrna@tmnt.hr

povratak