AUDIO-ART RADIONICE U OSIJEKU - PROJEKT SKROJENE BUDUĆNOSTI?

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Muzeju Slavonije u Osijeku
datum početka/završetka: 25.11.2018. / 30.11.2018.
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Pozivamo sve sadašnje i bivše radnike/ce osječkih tvornica tekstila da nam se pridruže na radionicama

AUDIO-ART RADIONICE U OSIJEKU
PROJEKT SKROJENE BUDUĆNOSTI?
UP.02.1.1.03.0043
Europski socijalni fond
Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Pozivamo sve sadašnje i bivše radnike/ce osječkih tvornica tekstila te preostale zainteresirane građane/ke Osijeka da nam se pridruže na radionicama koje će se u periodu od 26.-30.11.2018 održati u Muzeju Slavonije u Osijeku! 

Osijek je, naročito tijekom druge polovine 20. stoljeća, bio važno središte tekstilne industrije. U tvornicama poput „Svilane“, „Lia“, „Mare“, „MK Slavonija“ i „Tekosa“ proizvodile su se prepoznatljive tkanine i modna konfekcija visoke kvalitete. Na radionicama ćemo se prisjetiti tog vremena.
Prizvat ćemo sjećanja o radnim procesima, proizvodima, uvjetima rada… Razgovarat ćemo o tome što je tekstilna industrija značila za Osijek i njegove građane/ke, te je li i u kojoj mjeri njezino gašenje utjecalo na život grada i život u gradu. Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Vanje Babića, radit ćemo na umjetničkom radu kojim će tekstilna industrija Osijeka biti predstavljena na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Pridružite nam se i pomognite nam ispričati priču o tekstilnoj industriji Osijeka!

Za prijave na radionicu i dodatne informacije obratite nam se putem e-maila kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr ili na broj 091/573 0082.
Kontakt osoba: Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta
Voditelj radionice: Vanja Babić, umjetnik
Radionice su realizirane u suradnji s Muzejom Slavonije Osijek.

O projektu: 
Participativno kulturno-umjetnički projekt „Skrojene budućnosti?“ uključuje multimedijalnu izložbu, participativni program (radionice) i Internetsku stranicu (web projekta). Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica, izgubili/e posao. Kroz 5 tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja“- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja. Navedene teme će na izložbi biti predstavljene kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama. Radionice će se provoditi  u periodu od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019.,također će se  provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na  širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

Impressum projekta:
Nositelj projekta: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
partner: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
autorice projekta: JULIJA GRACIN, KOSJENKA LASZLO KLEMAR 
voditeljica projekta:  KOSJENKA LASZLO KLEMAR
producentica izložbenog programa, kustosica: JULIJA GRACIN
odnosi s javnošću: MARIJO ZRNA
dizajn: DAMIR PRIZMIĆ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Financijska vrijednost projekta:  547.246,02 kn
„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničkog muzeja Nikola Tesla.“

povratak