BRANKO VLAHOVIĆ - RETROSPEKTIVA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb, IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 19.12.2012. / 06.02.2013.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

 

Otvorenje izložbe i promocija monografije: srijeda, 19. prosinca 2012. u 19 sati u izložbenoj dvorani Tehničkoga muzeja. Izložba će ostati otvorena do 6. veljače 2013.

 

Koji su razlozi za retrospektivu jednoga kiparskog opusa u Tehničkom muzeju?

S pozicije programske politike Tehničkog muzeja izložba Branka Vlahovića prva je u nizu programa koji će obuhvaćati izložbe i događanja kojima se u novom kontekstu rekonstruiraju i/ili reinterpretiraju priče iz povijesti i djelatnosti Muzeja: uspješni, zanimljivi, neobični, provokativni… muzejski projekti.
Također, nova muzejska koncepcija ima namjeru povezati različite kreativne discipline. A upravo Vlahovićeva suradnja s tvornicama u realizaciji djela, tehnički nacrti, suradnja s inženjerima svjedoče uspješnu suradnju i spregu različitih profesija, tehničkih i umjetničkih, u kreativnoj realizaciji ideja i artefakata.

Iz muzeološke perspektive, dokumentacijom vezanom za umjetnika, osobito onom koja se odnosi na izložbu u Tehničkom muzeju, želimo istaknuti ulogu muzejske dokumentacije kako u rekonstrukciji umjetnikove profesionalne biografije, tako i kao pomagala u rekonstrukciji i suvremenoj interpretaciji povijesnih i muzeoloških činjenica.

Branko Vlahović (1924 – 1979) pripada među važne predstavnike minimalizma u Hrvatskoj.Radovi tog avangardnog kipara minimalističke pripadnosti čvrste su kompozicije čistih geometrijskih oblika, strukturalno čisti i depersonalizirani, egzaktne izvedbe.
Izložba se održava tri desetljeća nakon posljednjeg izlaganja njegovih djela javnosti. Osim restauriranih skulptura tu su i posuđene skulpture iz muzejskih fundusa (Gliptoteke HAZU, Muzeja suvremene umjetnosti, Moderne galerije), crteži i fotografije.

U sklopu otvorenja izložbe održava se promocija prve i jedine umjetnikove monografije.

Retrospektivna izložba u Tehničkom muzeju osvrnut će se na Vlahovićev rad kroz nekoliko različitih faza, od početne, figurativnije faze pa sve do konstruktivističkih tzv. 'čeličnih katedrala' koje je umjetnik izrađivao u suradnji s danas nepostojećim tvornicama Jedinstvo i TPK (Tvornica parnih kotlova).

Inženjerski aspekt realizacije Vlahovićevih djela, kao i činjenica da je u Tehničkom muzeju bila održana njegova najvažnija izložba 1975. godine, presudili su odluci da isti muzej bude domaćin ove jedinstvene izložbe koja će približiti lik i djelo tog samozatajnog i iznimno intrigantnog umjetnika novim generacijama te otvoriti prostor za primjereno vrednovanje Vlahovićeva opusa.  

Izložbu su priredili Art Studio Obzori i Tehnički muzej.

Autorica projekta: Ana Labudović

Odabir djela: Guido Quien

Postav: Guido Quien, Maša Milovac

Likovno opremanje: Art studio Obzori

Restauracija djela: Lana Lalić

Koordinatorica za Tehnički muzej: Markita Franulić

Izložba je otvorena u uredovno vrijeme Muzeja http://tehnicki-muzej.hr/

Više informacija:

https://www.facebook.com/events/121114621383147/

www.brankovlahovic.com

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

 

povratak