DANI SVEMIRA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO DVORANA
datum početka/završetka: 14.11.2018. / 16.11.2018.
vrijeme održavanja: prema rasporedu
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Zvonimir Drvar

Na Danima svemira očekuje vas osam interesantnih predavanja na temu svemira i najnovijih istraživanja vezanih uz svemir

Od 14. do 16. studenoga 2018. očekuje vas osam interesantnih predavanja na temu svemira i najnovijih istraživanja vezanih uz svemir.

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ po dvanaesti put održat će se znanstveno-popularizacijska manifestacija Dani svemira. Manifestacija je do sada s interesom praćena od strane javnosti, posebno kod učenika i studenata. Cilj manifestacije je da se kroz raznovrstan izbor predavanja omogući svima zainteresiranima što bolji uvid u suvremena istraživanja svemira, a isto tako i da se predstavi korištenje suvremene tehnologije u tim istraživanjima. Cilj je svakako i zainteresirati mlade ljude za prirodoslovne i tehničke znanosti. U tijeku tri dana održat će se osam predavanja na kojima će izlagati poznati dugogodišnji hrvatski popularizatori znanosti. Predavanja će biti popraćena odgovarajućim slikovnim prezentacijama.

PREDAVANJA SE ODRŽAVAJU U KINODVORANI MUZEJA. 
ULAZ JE BESPLATAN, A BESPLATNE ULAZNICE MOGU SE PODIĆI NA BLAGAJNI MUZEJA NA DAN PREDAVANJA IZA 12 SATI. BROJ ULAZNICA JE OGRANIČEN. NE PRIMAMO TELEFONSKE REZERVACIJE!

Srijeda, 14. studenoga 2018.

17.30     Zvonimir Drvar: Zašto zvijezde svijetle? 
19.00    Goran Hudec: Svemirski turizam
20.30   Ante Radonić: Rakete i svemirski brodovi privatnih tvrtki

Zvonimir Drvar: Zašto zvijezde svijetle?
Ljudi su se odavna pitali što su zvijezde i kako svijetle. Mnogobrojni pokušaji davanja odgovora na ta pitanja su propala zbog nedostatnih modela, a tek u 20. stoljeću je odgonetnuto zašto zvijezde svijetle te da su one svemirska tijela iznimno velikih energetskih kapaciteta. Na predavanju će biti govora o povijesnom razvoju ideja o prirodi zvijezda, s posebnim osvrtom na nama najbližu i najbolje istraženu zvijezdu, Sunce. 

Goran Hudec: Svemirski turizam
Najnovija turistička ponuda se proširila letovima u Svemir. Redovni suborbitalni letovi do visina preko 100 km nalaze se u ponudi više kompanija. Richard Branson, vlasnik kompanije Virgin Galactic, najavljuje da će idućeg proljeća osobno provjeriti sigurnost svoje letjelice prije no što pređe u komercijalno korištenje. Preko 700 uplaćenih rezervacija govore o ozbiljnosti ovog poslovnog poduhvata. Korak iza, ili možda ispred, nalazi se Jeff Bezos, osnivač Amazon.coma, neslužbeno najbogatiji čovjek na svijetu, čija kompanija Blue Origin, planira lansiranja turista do travnja 2019… Isti primjerak rakete New Shepard već je izvršio 5 probnih letova, uključivo i testiranje spašavanja kabine sa putnicima. Međunarodna orbitalna stanica već preko desetljeća dozvoljava kraće posjete turista. Problem nije cijena koja se sad kreće oko 50 milijuna dolara, nego nedostatak slobodnih mjesta u svemirskim brodovima Sojuz. Poduzetnik Yusaku Maezawa već je uplatio prvu ratu za svoj let oko Mjeseca 2023. Društvo će mu činiti, prema njegovoj najavi, grupa umjetnika a možda i Elon Musk, vlasnik SpaceX kompanije koja će izraditi raketu BFR za ovaj let.

Ante Radonić: Rakete i svemirski brodovi privatnih tvrtki
Upoznat ćemo se sa najznačajnijim uspjesima privatnih tvrtki u razvoju svemirske tehnologije. Koje su tehničke karakteristike novih raketa-nosača? Uskoro će privatni svemirski brodovi prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje. Kako će izgledati turistički letovi do ruba svemira? Kada će oni početi? Što možemo očekivati u sljedećim godinama? Predavanje će biti popraćeno sa mnoštvom slika.

Četvrtak, 15. studenoga 2018.

17.30    Davor Horvatić: Crne rupe, informacije i svijest
19.00    Goran Nikolašević: Život u orbiti

Davor Horvatić: Crne rupe, informacija i svijest
Svemir od svog početka pa sve do kraja u supermasivnim crnim rupama obilježen je strijelom vremena koja se manifestira povećanjem entropije. Entropija je pak povezana s kompleksnošću, a time i neumitno s mogućnošću postojanja života. No, da bi sve dodatno zakuhali, ispada da se je i svijest ukrcala na isti matematički vlak. U predavanju će se izložiti fronta istraživanja ove izuzetno interesantne fizike.

Goran Nikolašević: Život u orbiti

Predavanje se sastoji od nekoliko dijelova: uvod o Svjetskom tjednu svemira i UN Uredu za poslove svemira, zatim kratka povijest letova s ljudskom posadom, kratka povijest svemirskih postaja, malo fizike i matematike vezano uz raketnu formulu, i onda ide priča o Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). U drugom dijelu predavanja slijedi prikazivanje video materijala s ISS-a (kako astronauti idu na toalet, kako peru zube, kako spavaju..., sve u bestežinskom stanju). Predavač će iz prve ruke, s obzirom na poznanstvo s određenim astronautima, prepričati njihove doživljaje iz svemira, a iz vlastitog iskustva i posjeta tvornici svemirskih brodova prikazat će i mnogobrojne fotografije. Nadasve zanimljivo predavanje trajat će dobra dva sata.

Petak, 16.studenoga 2018.

17.30    Tihomir Marjanac: Geološki pogled na Mars
19.00    Dario Hrupec: Otkriće izvora astrofizičkih neutrina
20.30   Ante Radonić: Novi izazovi astronautike

Tihomir Marjanac: Geološki pogled na Mars
Mars se često smatra Zemljinim manjim bratom, Današnje spoznaje koje su pribavili sateliti koji iz orbite snimaju njegovu površinu, i robotske sonde koje istražuju površinu ukazuju da je Mars raznolik i vrlo dinamičan planet. Na predavanju će se prikazati tragovi geoloških procesa na Marsu, kao što su korita isušenih rijeka, delte, pješčane dine, ali i današnje tečenje vode, lavine, ledenjaci, novi impaktni krateri...


Dario Hrupec: Otkriće izvora astrofizičkih neutrina
Pretpostavka da astrofizički neutrini nastaju u blazarima nedavno je dobila svoju prvu potvrdu zahvaljujući suradnji triju instrumenata: detektora astrofizičkih neutrina IceCube, satelitskog detektora Fermi-LAT za kozmičke gama-zrake visokih energija i teleskopa MAGIC za kozmičke gama-zrake vrlo visokih energija. Opažanja koja su dovela do otkrića provedena su u rujnu 2017. godine, a rezultati su objavljeni u časopisu Science u srpnju 2018. Predavanje će ponuditi odgovore na mnoga pitanja, primjerice: Što su astrofizički neutrini? Što su blazari? Kako izgledaju i kako funkcioniraju IceCube, Fermi-LAT i MAGIC? Zašto je ovo otkriće važno?

Ante Radonić: Novi izazovi astronautike
Osvrnut ćemo se na aktualne događaje na polju svemirskih letova. Govorit ćemo o neposrednom istraživanju asteroida, o ambicioznoj misiji prema Suncu, o najkompleksnijoj letjelici upućenoj prema planetu Merkuru, o tome kako su spašeni astronauti prilikom nedavne teške havarije rakete - nosača. Predavanje će biti popraćeno mnoštvom slika.

Tehnički muzej „Nikola Tesla“
Zagreb, Savska cesta 18.
Tel: +385 1 48 44 050
www.tmnt.hr

povratak