FAUST VRANČIĆ – MACHINAE NOVAE

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod
datum početka/završetka: 10.05.2018. / 01.07.2018.
radno vrijeme: radno vrijeme muzeja
autor stručne koncepcije: Ivan Halić
autor likovnog postava: Kristina Kalanj
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod

Izvrsna suradnja Muzeja  Brodskog Posavlja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla nastavlja se postavljanjem izložbe Faust Vrančić – Machinae novae u Slavonskom Brodu

Izvrsna suradnja Muzeja  Brodskog Posavlja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla nastavlja se postavljanjem izložbe Faust Vrančić – Machinae novae u Slavonskom Brodu.

Na izložbi je postavljeno deset maketa iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla koje je prema crtežima iz Machinae novae izradio Dimitrije Barb. Izložene su vrlo lijepe makete: mlin s pomičnim krovom, mlin s trokutastim krilima, mlin na potočiću, preša za ulje, mlin postavljen na brodu, mlin na mostu od brodova, željezni most, most od zvonovine, drveni most i mlin obješen na stijenu.

Osim šest maketa mlinova, tri maketa mostova i jedne preše za ulje, u središnjem dijelu nalazi se i model stilizirane replike gornjeg dijela mlina s pomičnim krovom. Na lopaticama ovog okretnog mehanizma nalazi se otisnuto i dvanaest crteža strojeva iz Machinae novae.  Na velikim panoima izloženo je još deset odabranih crteža među kojima je i najpoznatiji Vrančićev crtež Homo volans (Leteći čovjek).

Prezentirane su i publikacije iz knjižnice TMNT-a, a posjetitelji će moći prelistati i reprint ovog djela iz 1993. godine s prvim hrvatskim prijevodom Vrančićevih tekstova.

Izložba  je prvi puta postavljena u TMNT-u tijekom održavanja manifestacije Festival znanosti 2015. g. povodom obilježavanja 400 godišnjice tiskanja Machinae novae. Ova edukativna i informativna izložba kasnije je u suradnji s ostalim ustanovama i institucijama bila postavljena u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u HAZU tijekom Dana otvorenih vrata a prošle godine povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića i u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Sretni smo što će izložba biti prezentirana u  Muzeju  Brodskog Posavlja kako bismo zajedno doprinijeli promicanju značaja ovog našeg do sada premalo istaknutog izumitelja, znanstvenika i prvog inženjera.

Posjetitelji će izložbu moći razgledati od 10. svibnja do 1. srpnja 2018.

Izložba Faust Vrančić – katalog

povratak