Muzeji izvan muzeja_MIM_2018

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Zagreb, na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića
datum početka/završetka: 16.05.2018. / 20.05.2018.
vrijeme održavanja: prema rasporedu
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Zagrebački muzeji kroz poseban program predstaviti će vam se izvan svojih institucija

Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba povodom Međunarodnog dana muzeja organizira manifestaciju Muzeji izvan muzeja koja će se od 16. do 20. svibnja 2018. godine održati na uglu Bakačeve i Cesarčeve ulice, u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića.
 
Projekt je osmislio autorski tim: Nediljka Prlj Šimić i Katarina Krizmanić, više kustosice Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Nedjeljko Mikac, dizajner i umjetnik. Cjelokupno događanje zamišljeno je kao svojevrstan iskorak i izlazak muzeja izvan muzejskih prostora, kako bi se bogata kulturna baština u znatnoj mjeri približila posjetiteljima. Program će, također, zasigurno doprinijeti boljoj međumuzejskoj komunikaciji što je jedan od preduvjeta za planiranje zajedničkih muzejskih projekata koji bi mogli biti važna okosnica buduće kulturne strategije Grada Zagreba.
Program događanja dostupan je na http://www.hpm.hr/Doga%C4%91anja/Doga%C4%91anje/Muzeji%20izvan%20muzeja%20-%20MIM%202018._3852 
 
Tehnički muzej Nikola Tesla, osnovan 1954., otvoren je za posjetitelje od 1963. godine. Kao jedinstveni muzej tehnike i znanosti u Hrvatskoj, mjesto je gdje se skupljaju, čuvaju i izlažu povijesni predmeti iz područja znanosti i tehnike. Također, u njemu se svakodnevno održavaju razna događanja, predavanja, vodstva, pokusi i radionice s ciljem popularizacije znanosti. 
U izložbenom dijelu manifestacije MIM, Tehnički muzej Nikola Tesla predstavit će se izložbom Bicikl: jučer, danas, sutra. Mjesec svibanj posvećen je vožnji biciklima u gradu Zagrebu, čime ova prezentacija pridonosi promicanju vožnje ovim već vrlo omiljenim i ekološkim prijevoznim sredstvom naših sugrađana.
Posjetitelji MIM-a imati će priliku vidjeti predmete iz muzejske čuvaonice TMNT-a, kao i predmete izložene u stalnom postavu. To su:  replika bicikla prema nacrtima s kraja 15. st. Leonarda Da Vincija, u mjerilu 1:1, bicikl Pauk iz 1875. godine s karakterističnim velikim prednjim kotačem te AGB, bicikl iz 1937. godine, koji je najsličniji biciklima kakve danas koristimo. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje posjetitelji će imati priliku vidjeti i prvi hrvatski bicikl na vodik iz 2016. godine, a najmlađe će posebno razveseliti sudjelovanje u radionicama te probna vožnja na replici bicikla poput Pauka i biciklu na vodik! 
 
Autorice programa: Markita Franulić, ravnateljica TMNT i Katarina Ivanišin Kardum, viši muzejski pedagog TMNT
Stručna suradnica: Neda Staklarević, muzejski savjetnik TMNT
PR i marketing: Marijo Zrna, voditelj odnosa s javnošću TMNT
Suradnici: Ankica Kovač, docentica FSB Zagreb
Ante Radonić, popularizator astronomije
Branimir Prgomet, kustos TMNT
Mario Mirković, edukator TMNT
Zoran Kirchhoffer, viši restaurator TMNT
Zvonimir Ambruš, demonstrator TMNT
 
Program radionica:
Četvrtak, 17.5.2018., 11:30 –12:30
Vodik za čistiji gradski transport
Prvi hrvatski bicikl na vodik izrađen je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu 2016. godine . Izradila ga je docentica Ankica Kovač, voditeljica Laboratorija za energetska postrojenja u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. 
Prednosti proizvodnje električne energije s vodikom kao gorivom i gorivnim člancima kao sustavom za pretvorbu u električnu energiju za potrebe potrošača proizlaze iz mogućnosti proizvodnje vodika elektrolizom vode, pri čemu se potrebna električna energija može dobiti iz obnovljivih izvora energije. Time se izbjegava korištenje fosilnih goriva, odnosno eliminiraju se kako zavisnost od uvoza tako i emisije CO2 i drugih štetnih plinova. S obzirom da transport ima najviše udjela u zagađivanju okoliša, ova radionica promovira prijelaz na čistiji transport, ali i čistiju energiju uopće.
Tijekom ove interaktivne radionice učesnici će se upoznati s tehnologijom vožnje bicikla na vodik te će ga moći testirati. 
Radionica je namijenjena svim uzrastima.
Autorica i voditeljica radionice: Ankica Kovač, docentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu
 
Petak, 18.5.2018., 10:00 –11:00
Jesmo li vještiji od naših starih? 
Tijekom radionice sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i isprobati svoju spretnost. Takav bicikl, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to prvi model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu  bicikla. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonijeo popularnosti i razvoju bicikla.
Radionica je namijenjena svim uzrastima. 
Autor radionice: Mario Mirković, edukator  TMNT
Voditelji radionice: Mario Mirković, edukator TMNT
                                  Katarina Ivanišin Kardum, viši muzejski pedagog TMNT
 
Subota, 19.5.2018., 16:00 –17:00
Zupčanici
Kod svih vozila potrebno je na neki način prenijeti pokret, odnosno snagu od pogona do kotača. U tu svrhu koristimo različite prijenosnike snage, kod bicikala pogon se prenosi preko lančanika i lanaca, pogon su u tom slučaju naše noge, odnosno pedale, a prenosimo snagu do stražnjeg kotača. Lančanici su posebna vrsta zupčanika prilagođena nošenju lanaca, a zupčanike kao prijenosnike snage imamo i u drugim strojevima. Uz pomoć modela zupčanika, učesnici će spoznati koncept prenošenja pokreta od pogona do kotača. Princip će im se demonstrirati na mijenjanju brzina suvremenog bicikla i atraktivnom modelu pogona automobila iz našeg muzeja, a zatim će izrađivati crteže - mustre, pomoću zupčanika različitih veličina.
Radionica je namijenjena svim uzrastima.
Autori i voditelji radionice: Katarina Ivanišin Kardum, viši muzejski pedagog TMNT 
                                Branimir Prgomet, kustos TMNT  
                            
Nedjelja, 20.5.2018., 14:30 – 15:30
Jesmo li vještiji od naših starih? 
Tijekom radionice sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i isprobati svoju spretnost. Takav bicikl, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to prvi model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu  bicikla. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonijeo popularnosti i razvoju bicikla.
Radionica je namijenjena svim uzrastima. 
Autor radionice: Mario Mirković, edukator  TMNT
Voditeljica radionice: Katarina Ivanišin Kardum, viši muzejski pedagog TMNT
 
Predavanje: 
Petak, 18.5.2018., 18:00 –19:00
Svemirska era čovječanstva, Ante Radonić 
Predavanje o uzbudljivim događajima u dalekom svemiru i čudesnim prizorima na drugim nebeskim tijelima.

povratak