NIKOLA TESLA. MIGRANT

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb - IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 18.05.2018. / 18.05.2018.
vrijeme održavanja: 17.30 - 20.00
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Centar za mirovne studije
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Tehnički muzej Nikola Tesla predstavlja projekt „Nikola Tesla. Migrant.“ 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Tehnički muzej Nikola Tesla predstavlja projekt „Nikola Tesla. Migrant.“

Projekt je osmišljen s dva ključna cilja: 1) pozicioniranje Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao mjesta interkulturalnog dijaloga i susreta i 2) okupljanje fizičkih i javnih osoba  (inženjera, programera, dizajnera, aktivista, nevladinih organizacija…) koje doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza. U svrhu postizanja navedenih ciljeva Muzej pokreće niz aktivnosti usmjerenih na: 1. formiranje web platforme za razmjenu znanja i informacija vezanih uz tehnološke inovacije namijenjene migrantima, izbjeglicama i preostalim marginaliziranim skupinama; 2. poticanje aktivne participacije marginaliziranih skupina (posebice izbjeglica/tražitelja azila) u muzejskim  programima. 

Projekt nosi ime Nikole Tesle, migranta i izumitelja koji je bio duboko uvjeren da razvoj znanosti/tehnologije može pridonijeti neposrednijem kontaktu i boljem razumijevanju među pojedincima i društvima u cijelom svijetu (Nikola Tesla, My Inventions).
Projekt je osmišljen i provodit će se u suradnji s Centrom za mirovne studije. 

Događanja uz Međunarodni dan muzeja:

Predstavljanje projekta „Nikola Tesla. Migrant“, 18.5., 17:30-18.00
Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT), Lea Horvat (CMS), Petra Matić, studentica muzeologije i volonterka/interkulturalna medijatorica 


Tehnologija i migranti/izbjeglice,tribina 18.5., 18:00-20.00 

Tehnološka industrija uvelike počiva na migrantima. Istraživanje koje je provela National Foundation for American Policy 2016. na 87 američkih „start-up“-ova procijenjene vrijednosti od bilijun i više dolara, pokazalo je da ih je više od polovice osnovano od strane migranata, a 71% ih zapošljava migrante na vodećim pozicijama. S druge strane velik broj osoba zaposlenih u tehnološkoj industriji okupljaju se u neprofitna udruženja s ciljem osnaživanja migranata i izbjeglica kroz tehnologiju. Razvijene su i razvijaju se brojne aplikacije koje migrantima, izbjeglicama i onima koji im nastoje pomoći pružaju informacije o tome gdje ići, kome se obratiti, gdje pronaći hranu, sklonište, obrazovanje, posao.
U kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj mjeri tehnologija pomaže (i odmaže) migrantima i izbjeglicama, središnje su teme o kojima će se kroz brojne primjere iz Hrvatske i susjednih zemalja govoriti na tribini.
Cjelovit popis sudionika bit će uskoro objavljen na web i fb stranici Tehničkog muzeja Nikola Tesla. 
 
Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

povratak