NIKOLA TESLA. MIGRANT.

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.05.2018. / 18.05.2018.
vrijeme održavanja: 17.30 do 20 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Centar za mirovne studije
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

NIKOLA TESLA. MIGRANT.
Predstavljanje projekta i tribina na temu tehnologije  i izbjeglica

18.5.2018.
Tehnički muzej Nikola Tesla


17.30-18.00
1) Predstavljanje projekta „Nikola Tesla. Migrant“

Projekt „Nikola Tesla. Migrant.“ je osmišljen s dva ključna cilja: 1) pozicioniranje Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao mjesta interkulturalnog dijaloga i susreta i 2) okupljanje fizičkih i javnih osoba  (inženjera, programera, dizajnera, aktivista, nevladinih organizacija…) koje doprinose razvoju i distribuciji tehnoloških inovacija kojima se nastoji ublažiti aktualna izbjeglička i humanitarna kriza. U svrhu postizanja navedenih ciljeva Muzej pokreće niz aktivnosti usmjerenih na: 1. formiranje web platforme za razmjenu znanja i informacija vezanih uz tehnološke inovacije namijenjene migrantima, izbjeglicama i preostalim marginaliziranim skupinama; 2. poticanje aktivne participacije marginaliziranih skupina (posebice izbjeglica/tražitelja azila) u muzejskim  programima (radionicama, akcijama, vodstvima).
Projekt je osmišljen i provodit će se u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Centra za mirovne studije.

Autorice projekta: Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT), Lea Horvat (CMS), Petra Matić, studentica muzeologije i volonterka/interkulturalna medijatorica 

18:00-20.00
2) Tehnologija i migranti/izbjeglice,tribina 
 
Tehnološka industrija uvelike počiva na migrantima. Istraživanje koje je provela National Foundation for American Policy 2016. na 87 američkih „start-up“-ova procijenjene vrijednosti od bilijun i više dolara, pokazalo je da ih je više od polovice osnovano od strane migranata, a 71% ih zapošljava migrante na vodećim pozicijama. S druge strane velik broj osoba zaposlenih u tehnološkoj industriji okupljaju se u neprofitna udruženja s ciljem osnaživanja migranata i izbjeglica kroz tehnologiju. Razvijene su i razvijaju se brojne aplikacije koje migrantima, izbjeglicama i onima koji im nastoje pomoći pružaju informacije o tome gdje ići, kome se obratiti, gdje pronaći hranu, sklonište, obrazovanje, posao.
U kojoj mjeri migranti i izbjeglice utječu na razvoj tehnologije, bi li tehnološki razvoj bio isti bez njih i u kojoj mjeri tehnologija pomaže (i/ili odmaže) migrantima i izbjeglicama, središnje su teme o kojima će se kroz brojne primjere iz Hrvatske i susjednih zemalja raspravljati na tribini.

Gosti predavači:

Lea Horvat, Centar za mirovne studije

Branimir Šloser, Slobodna domena, Zadruga za otvoreni kod i dizajn

Katarina Popović, Info Help 
Filip Milenković, Techfugees Srbija
Eugen Vuković, Zelena akcija

Ana Dana Beroš, arhitektica-istraživačica

Kelsey Montzka , Are You Syrious? 
Marijana Međugorac, Are You Syrious? 

Voditelj tribine: Zoran Pehar

povratak