Počeci i razvoj torpeda

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO DVORANA
datum početka/završetka: 20.02.2019. / 20.02.2019.
vrijeme održavanja: u 17 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Branimir Prgomet

Predavanje za građanstvo na temu POČECI I RAZVOJ TORPEDA

U srijedu, 20. veljače 2019. u 17 sati u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održat će se predavanje za građanstvo na temu:

POČECI I RAZVOJ TORPEDA

Predavač je Goran Pernjek

1860. Giovanni Luppis započinje s radom na „čuvaru obale“ (salvacoste, Kustenretter). Zamislio je da se čamac napuni eksplozivom i pošalje s obale na neprijateljski brod. Čamcem bi se upravljalo  s obale, pomoću konopa.  
Krajem pedesetih i tijekom šezdesetih godina devetnaestog stoljeća, razni izumitelji pokušavaju konstruirati torpeda s vlastitim pogonom, koja bi se uglavnom upućivala s obale. Najpoznatija su dva američka pokušaja. John L. Lay, američki mornarički inženjer, svoje plovilo pokušava pokretati plinskim motorom, a G. I. Ericsson električnim motorom. Obojica rade i u doba prvih Whiteheadovih uspjeha i pokušavaju mu konkurirati svojim izumima.
Luppis se 1863. upoznaje s Whiteheadom koji prihvaća osnovnu zamisao o novom pomorskom oružju ali Whitehead uskoro odbacuje Luppisova tehnička rješenja i eksperimentira s podvodnim plovilom nalik ribi. Whitehead već 21. prosinca 1866. predstavlja austrijskom Mornaričkom povjerenstvu  prvi podmorski torpedo na vlastiti pogon.
Kasnijim istraživanjima i poboljšanjima torpedo se usavršava. Neki dijelovi torpeda i danas rade na istom principu kao prije 100 i više godina.


ULAZ NA PREDAVANJE JE BESPLATAN

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr

povratak