POP-IN radionice Upoznajmo naš postav!

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 02.01.2019. / 11.01.2019.
vrijeme održavanja: od 10 do 12 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Tijekom zimskih praznika posjetite naše interaktivne radionice

2. siječnja 2019. Zvuk i glazba
Muzejski predmeti: Edisonov fonograf i Telefunken rezač gramofonskih ploča
TMNT 1714 i TMNT1715

Što je zvuk, kako nastaje, kako se širi i neki od načina kako ga pohraniti, tema je radionice Zvuk i glazba, putem interaktivnog sudjelovanja u jednostavnim pokusima i putem uvida u muzejske predmete iz zbirke Muzeja.

3. siječnja 2019. Leteći čovjek  
Muzejski predmet: Padobran Fausta Vrančića 
TMNT 2538

Tema radionice su život i djelo Fausta Vrančića. Sudionici se pobliže upoznaju s izloženim padobranom, modelom letećeg čovjeka napravljenim u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića, iz knjige Machinae Novae. Zatim izrađuju vlastite modele letećeg čovjeka u umanjenom mjerilu koje testiraju spuštanjem s galerije drugog kata stalnog postava Muzeja.

4. siječnja 2019. Dan i noć
Muzejski predmet: Astronomski teleskop
TMNT 801

Nakon upoznavanja s teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., sudionici će sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata. Doći će do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo…

8. siječnja 2019. Brum brum
Muzejski predmet: VW 1200 „Buba“

Ljudi su se oduvijek bavili idejom da na što jednostavniji i brži način, uz što manji gubitak energije dođu od točke A do točke B. Brojni izumitelji tijekom povijesti nastojali su konstruirati prijevozno sredstvo koje će se samo pokretati, no automobil kakvog danas poznajemo izumljen je tek krajem 19. stoljeća. Nakon upoznavanja s u Muzej tek pristiglim automobilom, kultnom  bubom…sudionici će izrađivali autiće s pogonom na zrak. Naravno da slijedi i utrka!

9. siječnja 2019. Pod zaštitom Svete Barbare
Muzejski predmet: Različite podgrade muzejskog rudnika 

Rudnik u Tehničkom muzeju – Jama Barbara vjerni je prikaz rudarskog horizonta za eksploataciju ugljena, željezne rude, boksita te ruda olova, cinka i srebra. Rudarska jama ukupne duljine od više od tristo metara, s najvećom dubinom od šest metara, posjetiteljima pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika. Jedna od značajki muzejskog rudnika jest da su u njemu u prirodnoj veličini prikazane sve vrste podgrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu. Sudionici će sami izrađivati različite podgrade i praktičnim radom doći do spoznaje zašto su neke podgrade izdržljivije od drugih. 

10. siječnja 2019. Leti Leti
Muzejski predmet: avion Fizir YU-CGO-9002 
TMNT 4067

Hidroavion Fizir u Tehničkom muzeju Nikola Tesla konstruirao je jedan od najpoznatijih hrvatskih konstruktora zrakoplova, inženjer Rudolf Fizir. Nakon upoznavanja s ovim muzejskim predmetom sudionici ce izraditi vlastiti model aviona. 

11.siječnja 2019. Snaga vjetra
Muzejski predmet: Maketa vjetroagregata

Nakon interaktivnog vodstva u odjelu Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, te upoznavanjem s muzejskim predmetom – maketom vjetroagregata sudionici će izraditi jednostavni model vjetrenjače, uz demonstraciju kojeg će sami spoznati kako se energija vjetra može iskoristiti za mljevenje žitarica, pumpanje vode te proizvodnju električne energije.

Radionice su besplatne uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja u iznosu od 20 kuna (za djecu do 7 godina starosti posjet zbirkama je besplatan).
Radionice su namijenjena svim uzrastima. 

Cilj ovih edukativnih radionica je upoznavanje javnosti, prvenstveno mlađih posjetitelja, sa stalnim postavom muzeja. Svaki dan tema radionice bit će različiti muzejski predmet ili nekoliko njih. 
Doći i ostati (pop-in) može se po želji unutar dva sata trajanja radionice. Prijava nije potrebna.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem maila na katarina.ivanisin.kardum@tmnt.ht ili telefonom na 01/4881 643

povratak