Tehnologija „Seawater Steam Engine“ kao pokretač treće industrijske revolucije

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KABINET NIKOLE TESLE
datum početka/završetka: 04.05.2017. / 04.05.2017.
vrijeme održavanja: u 18 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Marijo Zrna, Kristina Kalanj

U četvrtak 4. svibnja u 18 sati predstaviti ćemo knjigu o tehnologiji koja može istovremeno proizvoditi i energiju i pitku vodu

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na promociju knjige i predstavljanje tehnologije kojom se može zadovoljiti ukupna potreba čovječanstva za energijom i pitkom vodom te zaustaviti klimatske promjene.

Knjiga će biti predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u četvrtak, 4. svibnja 2017. u 18 sati, Kabinet Nikole Tesle.

Izvorni naslov knjige:

“Seawater Steam Engine as a “prime mover” for the third industrial revolution”

Izdavač:

LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG

Heinrich-Böcking-Str. 6-866121, Saarbrücken, Germany

Knjigu će predstaviti autori knjige

Sažetak: Radikalno nova tehnologija Seawater Steam Engine, prezentirana u ovoj knjizi, znanstveni je i tehnološki iskorak autora s ciljem zaustavljanja klimatskih promjena. Nova tehnologija može istovremeno proizvoditi i energiju i pitku vodu, koristeći pri tome isključivo tri ulazne prirodne sile: obnovljive izvore energije (OIE), morsku vodu i gravitaciju. U periodu od narednih 15-30 godina ovom tehnologijom će biti moguće proizvoditi 24,441 TWh energije i 244 km3 pitke vode godišnje, a što su količine koje bi mogle zadovoljiti ukupne potrebe čovječanstva za energijom i pitkom vodom te se pri tome uštedjeti i 20 Gt CO2. Seawater Steam Engine tehnologija ima izrazito visok potencijal daljnjeg razvoja te bi mogla postati i osnovni pokretač treće, i posljednje, industrijske revolucije, a koja u osnovi i postaje sinonim za realizaciju održivih zajednica.

Izv. prof. dr.sc. Zvonimir Glasnović

Znanstveni stupanj doktora znanosti elektrotehnike stekao je na Sveučilištu u Zagrebu.  Radio je kao vodeći projektant elektroenergetskih sustava i upravljanja najsloženijim tehnološkim procesima za industrijska postrojenja širom svijeta. Izvanredni je profesor na Sveučilištu u Zagrebu od 2006. godine. Uključen je u primijenjena istraživanja obnovljivih izvora energije. Objavio je više od 30 znanstvenih radova u tercijarnim i sekundarnim publikacijama, autor je znanstvene knjige i 4 poglavlja u znanstvenim knjigama. Autor je 4 međunarodna patenta (3 WIPO patenta i jedan Europski patent).

Dr.sc. Karmen Margeta, viša znanstvena suradnica

Znanstveni stupanj doktorice znanosti u području tehničkih znanosti stekla je na Sveučilištu u Zagrebu. Njezin znanstveni interes je u području obrade voda kao i u području nano materijala, posebno u istraživanjima prirodnih zeolita. Ekspert je u području kemijskih (analitičkih) ispitivanja kao i ispitivanja okoliša. Uključena je u primijenjena istraživanja vezana uz znanost o materijalima za energetske tehnologije i tehnologije obrade voda (uključujući i sisteme desalinizacije). Objavila je više od 30 znanstvenih radova u tercijarnim i sekundarnim publikacijama, autorica je znanstvene knjige i 3 poglavlja u znanstvenim knjigama. Autor je jednog međunarodnog WIPO patenta. 2015. godine primljena je u Američko društvo za znanost i tehnologiju.

Ulaz je besplatan.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050

marijo.zrna@tmnt.hr

povratak