TMNT ŠIVAONA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: prostor Udruge Kamensko/Otvoreno Kam! Rudolfa Bićanića 4, Knežija, 10000 Zagreb
datum početka/završetka: 05.12.2018. / 05.12.2018.
vrijeme održavanja: u 17 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Pozivamo sve Zagrepčane i Zagrepčanke 55+ da nam se pridruže na radionici „TMNT šivaona“ koja će se održati 5.12.2018. u 17:00 sati

PROJEKT SKROJENE BUDUĆNOSTI?
UP.02.1.1.03.0043
Europski socijalni fond
Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Srijeda, 5.12.2018. u 17:00

Pozivamo sve Zagrepčane i Zagrepčanke 55+ da nam se pridruže na radionici „TMNT šivaona“ koja će se održati 5.12.2018. u 17:00 u prostoru Udruge Kamensko/Otvoreno Kam! 

U srijedu, 5.12.2018. započinjemo s ciklusom radionica u Zagrebu u okviru projekta „Skrojene budućnosti?“. Na prvoj radionici družit ćemo se sa ženama Udruge Kamensko, nekadašnjim radnicama zagrebačke tvornice „Kamensko“. Iskusne šivačice i krojačice podijelit će s nama svoje bogato znanje i iskustvo. Uz njihovu pomoć okušat ćemo se u izradi modnih dodataka/prišivka i jednostavnih uporabnih predmeta poput vrećica i torbica. S obzirom da zagovaramo ekološko gospodarenje tekstilom, na radionici ćemo koristiti isključivo reciklirane materijale.
Radionica je besplatna, a sav materijal je osiguran! Na vama je samo da dođete!

Za prijave na radionicu i dodatne informacije obratite nam se putem e-maila kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr ili na broj 091/573 0082.
Kontakt osoba: Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta
Voditeljice radionice: radnice Udruge Kamensko/Otvoreno Kam
Mjesto održavanja: šivaona Udruge Kamensko/Otvoreno Kam, Rudolfa Bićanića 4 (Knežija)

Radionice su realizirane u suradnji s Udrugom Kamensko/Otvoreno Kam.


O projektu: 
Participativno kulturno-umjetnički projekt „Skrojene budućnosti?“ uključuje multimedijalnu izložbu, participativni program (radionice) i Internetsku stranicu (web projekta). Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica, izgubili/e posao. Kroz 5 tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja“- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja. Navedene teme će na izložbi biti predstavljene kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama. Radionice će se provoditi  u periodu od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019.,također će se  provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na  širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

Impressum projekta:
Nositelj projekta: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
partner: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
autorice projekta: JULIJA GRACIN, KOSJENKA LASZLO KLEMAR 
voditeljica projekta:  KOSJENKA LASZLO KLEMAR
producentica izložbenog programa, kustosica: JULIJA GRACIN
odnosi s javnošću: MARIJO ZRNA
dizajn: DAMIR PRIZMIĆ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Financijska vrijednost projekta:  547.246,02 kn
„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Tehničkog muzeja Nikola Tesla.“

povratak