Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost

Prostor odjela i infocentra Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost podijeljen je na dva dijela. U izložbenom su dijelu 83 izloška, a zasebnu cjelinu čine knjižnični dio EdukaEnergiana i prostor za radionice i prezentacije. Izložbeni dio odjela sadrži devet cjelina.

Pet je cjelina o obnovljivim izvorima energije: biomasa i biogoriva, vjetroelektrane, sunčani toplovodni sustavi i sunčane elektrane, dizalice topline povezane s tlom i hidroelektrane. Obnovljivi su izvori energije oni koji se korištenjem ne troše jer se stalno obnavljaju, u kratkom razdoblju. Iskorištavanjem energije vode rijeke neće prestati teći. Energetskom uporabom godišnjega rasta šume one će se obnoviti za godinu dana. Iskorištavanjem energije vjetra vjetar neće prestati puhati. Iako su se ljudi veći dio povijesti koristili obnovljivim izvorima, posebno biomasom i energijom vode, u devetnaestom je stoljeću ugljen omogućio brzu industrijalizaciju, u dvadesetom nafta je ostvarila globalnu mobilnost, a u dvadeset i prvom vraćamo se obnovljivim izvorima energije, zahvaljujući novim tehnologijama pretvorbe, uz prirodni (zemni) plin, koji zasad ostaje kao najčišći prijelazni fosilni energent.

Druga četiri segmenta odjela odnose se na energetsku učinkovitost u zgradarstvu, kućanskim uređajima i rasvjeti te hibridna električna vozila. S energijom se možemo razbacivati, a možemo se njome koristiti učinkovito, tako da s manje energije dobijemo isti učinak. Ako rabimo štedne žarulje, gradimo dobro izolirane, pasivne, niskoenergetske zgrade ili zgrade s nultom potrošnjom energije, koristimo se samo učinkovitim kućanskim aparatima, ulažemo u ekoinovativnu industrijsku proizvodnju te visokoučinkovita prometala, moguće je nastaviti živjeti bolje, a trošiti manje energije.

Na prošlost uporabe obnovljivih izvora energije podsjećaju izlošci iz fundusa Tehničkog muzeja: vodeničko kolo te funkcionalni model vjetrenjače mlina s pomičnim krovom Fausta Vrančića, hrvatskog izumitelja iz 16. stoljeća. Kod energetske učinkovitosti prošlost sa sadašnjošću povezuju izložene žarulje sa žarnom ugljenom i metalnom niti (žarulja s volframovom niti izum je prof. dr. Franje Hanamana) te stari kućanski uređaji: perilica i štednjak.
Pri izboru izložaka osobito su istaknuti hrvatski proizvodi ili projekti ostvareni u Hrvatskoj. Tako u prostoru obnovljivih izvora energije možemo vidjeti plosnati Stirling–Kolinov motor na vruću vodu, pirolitički kotao na drva i kotao na pelete, makete vjetroagregata i vjetrolektrane Pometeno brdo, fotonaponske module i model sunčanoga toplovodnog grijanja u prirodnoj veličini. Izložena je maketa prve pasivne kuće u Hrvatskoj (mjerilo 1:30) i maketa ugla kuće u prirodnoj veličini. Pozornost nam privlače i funkcionalni izlošci koji vjerno dočaraju uporabu: funkcionalni model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije i uređaj za prikaz potrošnje električne energije klasične i štedne rasvjete.