Edukacija
od 02.siječnja
do 10.siječnja

četvrtak/petak
od 10:00 do 12:00

POP-IN radionica Upoznajmo naš postav!

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 02.01.2020
Kroz niz radionica upoznajte stalni postav Muzeja i njegove interesantne artefakte 

Cilj ovih edukativnih POP-IN radionica Upoznajmo naš postav! je upoznavanje javnosti, prvenstveno mlađih posjetitelja, sa stalnim postavom muzeja. Svaki dan tema radionice je različiti muzejski predmet ili nekoliko njih. Radionice su namijenjena svim uzrastima. 

Doći i ostati (pop-in) može se po želji unutar dva sata trajanja radionice (od 10 do 12 sati). 

Prijava nije potrebna. Radionice su besplatne uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja, u iznosu od 20 kuna (za djecu do 7 godina starosti posjet zbirkama je besplatan).


2. siječnja 2020., četvrtak
Leteći čovjek 
Muzejski predmet: Padobran Fausta Vrančića, TMNT 2538
Tema radionice su život i djelo Fausta Vrančića. Sudionici se pobliže upoznaju s izloženim padobranom, modelom letećeg čovjeka napravljenim u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića, iz knjige Machinae Novae. Zatim izrađuju vlastite modele letećeg čovjeka u umanjenom mjerilu koje testiraju spuštanjem s galerije drugog kata stalnog postava Muzeja.

3. siječnja 2020., petak
Struji struja
Muzejski predmet: Teslin transformator izlaznog napona do 3.000.000 V, TMNT 2328
Što je struja, gdje se sve koristi i koliko je razumijevanju i korištenju struje doprinio naš veliki znanstvenik Nikola Tesla sudionici će saznati tijekom ove radionice. Kroz praktičan rad i uvidom u muzejske predmete iz Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla, upoznat će se s osnovama električne struje, spoznati princip magnetskog polja te shvatiti proces proizvodnje električne energije. 

7. siječnja 2020., utorak
Pod zaštitom Svete Barbare
Muzejski predmet: Različite podgrade muzejskog rudnika 
Model rudnika u Tehničkom muzeju – Jama Barbara, vjerni je prikaz rudnika ugljena i metala u prirodnoj veličini. Dugačak je više od 300, a najveća mu je dubina 6 metara. Jedna od značajki muzejskog rudnika jest da su u njemu, u prirodnoj veličini, prikazane sve vrste podgrada – elemenata kojima se učvršćuju hodnici rudnika. Sudionici će sami izrađivati različite podgrade i praktičnim radom doći do spoznaje zašto su neke podgrade izdržljivije od drugih. 

8. siječnja 2020., srijeda 
Dan i noć
Muzejski predmet: Astronomski teleskop, TMNT 801 
Nakon upoznavanja sa starinskim teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., sudionici će sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata. Doći će do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo…

9. siječnja 2020., četvrtak
Brum brum
Muzejski predmet: VW 1200 „Buba“, TMNT 9771
Ljudi su se oduvijek bavili idejom da na što jednostavniji i brži način, uz što manji gubitak energije, dođu od točke A do točke B. Brojni izumitelji tijekom povijesti nastojali su konstruirati prijevozno sredstvo koje će se samo pokretati, no automobil kakvog danas poznajemo izumljen je tek krajem 19. stoljeća. Nakon upoznavanja s automobilima iz odjela prometnih sredstava, posebno kultnom bubom, sudionici će izrađivali autiće s pogonom na zrak. Naravno da slijedi i utrka!

10. siječnja 2020., petak
Leti Leti!
Muzejski predmet: avion Fizir YU-CGO-9002, TMNT 4067
Hidroavion Fizir u Tehničkom muzeju Nikola Tesla konstruirao je jedan od najpoznatijih hrvatskih konstruktora zrakoplova, inženjer Rudolf Fizir. Nakon upoznavanja s ovim muzejskim predmetom sudionici ce izraditi vlastiti model aviona dvokrilca.


Voditeljica programa: Katarina Ivanišin-Kardum, viša muzejska pedagoginja

Tehnički muzej "Nikola Tesla"
Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050
katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr
Fotografije događaja