Edukacija
od 20.lipnja
do 20.lipnja

srijeda/srijeda
od 20:00 do 21:00

LJEPOTE LJETNOG NEBA - predavanje

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Posljednju proljetnu večer provedite u našem planetariju i upoznajte se s uzbudljivim ljetnim astronomskim događanjima koja nas uskoro očekuju.
U srijedu, 20. lipnja u 20 sati, u Planetariju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

LJEPOTE LJETNOG NEBA
Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Očekuje nas astronomsko ljeto puno uzbuđenja, a najiščekivaniji astronomski događaji ove godine su potpuna pomrčina Mjeseca i velika opozicija planeta Marsa.
Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći. U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice. Potražit ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. „ljetni trokut“ te planete vidljive na nebu ovog ljeta. Posebnu pažnju posvetit ćemo dvama najiščekivanijim astronomskim događajima ove godine – potpunoj pomrčini Mjeseca i velikoj opoziciji Marsa.

Astronomski početak ljeta je u četvrtak, 21. lipnja u 12.07 sati po našem vremenu.
Glazbenu pratnju u planetariju sačinjavat će violinski trio u sastavu Marija Župančić Horvat, Sara Župančić i Martina Filipan.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme Muzeja i prije početka predavanja. Broj ulaznica je ograničen!


Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050, marijo.zrna@tmnt.hrFotografije edukacije