Događaj
od 28.veljače
do 28.veljače

srijeda
od 18:00 do 19:30

ELON MUSK I SVEMIRSKI LETOVI

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 28.02.2018

Zbog interesa javnosti ponavljamo predavanje ELON MUSK I SVEMIRSKI LETOVI koje će se s početkom u 18 sati održati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18.


Predavač je Ante Radonić.


Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku "SpaceX". Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto.


Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Nedavno je "SpaceX" lansirao trenutno najmoćniju raketu-nosač na svijetu "Falcon Heavy". Niti jedna svemirska agencija u svijetu sada ne može konkurirati "SpaceX"- u po cijeni usluge, mogućnosti lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih istraživačkih letjelica prema drugim planetima.


Komentirat ćemo što znači slanje u svemir sportskog električnog kabrioleta "Tesla Roadster" i što će to značiti u suvremenoj popkulturi.
"SpaceX" već je počeo sa pripremama velikog projekta široko pojasnog interneta nazvanog "Starlink". Velik broj satelita u niskim orbitama oko Zemlje treba omogućiti brzi internet za cijeli svijet!
Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule "Dragon 2" koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje. Ali, to nije sve. Nakon velikih premijera u ovoj godini, SpaceX će početi graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za slijedeće desetljeće.
Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama.


Cijena ulaznice je 15 KN. Ulaznice je moguće rezervirati i telefonom radnim danom na broj 01/4844 050 u vremenu od 9 do 17 sati.
Rezervirane ulaznice moraju se preuzeti na dan predavanja najkasnije 20 minuta prije početka predavanja, a u suprotnome biti će prodane drugim zainteresiranima na licu mjesta.


Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050; marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja