Događaj
od 27.veljače
do 27.veljače

srijeda
od 18:00 do 20:00

POKRET I PLES U ZNANOSTI: SPUŠTANJE NA MJESEC - predavanje i prezentacija

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 27.02.2019

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; planetarij
Datum početka/završetka: 27.02.2019. / 27.02.2019.
Vrijeme održavanja: 18 sati
Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
Voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

U 2019. godini obilježavamo 50 godina od povijesnog leta i spuštanja na Mjesec Apolla 11. Tim povodom u srijedu 27.2.2019. u 18 sati u Planetariju će se održati tematsko predavanje Ante Radonića i prezentacija kratkog plesnog filma Apollonian umjetnice Martine Nevistić.

Ante Radonić u svom će predavanju govoriti o pojmovima vezanim za let na Mjesec, o osnovnim zakonima fizike i tehničkim preduvjetima koji su omogućili letove ljudi na Mjesec. Upoznati ćemo se sa karakteristikama rakete-nosača i svemirskih brodova programa "Apollo".

Apollonian je eksperimentalni plesni film, nastao iz multimedijalnog projekta izvedbenog i video sadržaja. Tema je slijetanje na Mjesec, ali i sve one teme ljudske znatiželje neistraženog svemira i pitanja gdje idemo kao civilizacija, očaranost beskrajnim svemirom i beskrajnim zakonima fizike te utjecaja na tijelo. Sva ta pitanja postala su učestala nakon slijetanja na Mjesec 1969. Perspektiva gledanja na Zemlju promijenila se, astronauti su vidjeli prekrasnu "plavu pikulu" koja pluta u beskonačnom crnilu svemira. Ta je slika pozitivno šokirala svijet i svojom ljepotom pokazala da smo jedinstvo. Ovaj videorad konceptualno se bavi promjenom perspektive gledanja, promjenom perspektive emitiranja te odnosom snimljenog pokreta i kamere. 

Autorica/koncept i koreografija: Martina Nevistić Izvedba: Petra Chelfi, Lana Hosni, Martina Nevistić Vizualno oblikovanje videa i montaža: Dora Đurkesac, Neven Petrović Snimanje i fotografija: Neven Petrović Dramatrugija: Nina Gojić Vizualni dizajn, scenografija i kostimografija: Martina Granić Izrada kostima: Mirela Periša, Nina Tarnovski NTS Oblikovanje zvuka i glazbe: Višeslav Laboš Korištena glazba: Spektar, Nep, Oue i Labosh Naracija u zvuku: Luka Bulović, Kruno Bakota

Ante Radonić rođen je u Korčuli. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osam stotina javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir (od 1970). Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira, na Drugome programu Hrvatskoga radija utorkom, koja se emitira od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Martina Nevistić, rođena u Zagrebu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Organizaciju i management te ples na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) u Austriji. Osnovala je i vodila O.N.E. umjetničku organizaciju od 2008.-2017. Bila je stipendist dva međunarodna programa Nomad dance academy (2009.) i Communicating dance (2014.-2015.). Od 2009.-2017. bila je članica Zagrebačkog plesnog ansambla čije predstave i dalje izvodi. Radi na autorskim izvedbenim radovima te ulazi u žanr plesnog filma i multimedije. Također, predaje improvizaciju, suvremene plesne tehnike i jogu- certificirana je učiteljica dinamičkih oblika joge (RYT200, Yoga Alliance). Od studenog 2016. voditeljica je plesnog programa Zagrebačkog plesnog centra.

ULAZ NA PREDAVANJE JE BESPLATAN. Broj ulaznica je ograničen. Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb 01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr



Fotografije događaja