Edukacija
od 05.srpnja
do 05.srpnja

srijeda/srijeda
od 10:00 do 12:00

Ljeto u Tesli: Nina Iris Bešlić: Maškart – radionica za djecu

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Izrada maski od bannera inspirirana narodnim legendama i pričama.

Korištenje “maske” seže u daleku povijest. Mnogi drevni narodi i civilizacije maske su koristili u ritualima, obredima i procesijama. Stari Grci koristili su ih u kazalištu pri izvođenju predstava. Danas se koriste primarno u karnevalima, pri čemu maska poprima individualno i univerzalno značenje.


Polaznici radionice Maškart inspiraciju za izradu maski potražit će u narodnim legendama i pričama. Maske će izrađivati od potrošnog industrijski oblikovanog materijala „bannera“, pri čemu će se upoznati s likovnom tehnikom kolaža.

Cilj radionice je potaknuti maštu i kreativnost djece i mladih te osvijestiti ih da predmete iz neposredne okoline koji su izgubili svoju prvobitnu funkciju (otpad) možemo preoblikovati u nove i zanimljive objekte koji mogu imati estetsku vrijednost, ali i praktičnu namjenu.

Radionica je namijenjena djeci od 6 godina na dalje.

Mjesto: Tehnički muzej Nikola Tesla, kino dvorana

Vrijeme održavanja: srijeda, 5. srpnja 2021., 10:00 – 12:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionica je besplatna.

O voditeljici:
Nina Bešlić je pohađala Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu (maturirala na odjelu industrijski dizajn), a 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (akademska slikarica). Nakon studija boravi u Engleskoj godinu dana i participira na Metropolitan Univerzitetu u Londonu na odjelu digitalna pokretna slika. Nakon povratka u Zagreb radi kao vizualna umjetnica u Zagrebu sudjelujući na samostalnim i grupnim izložbama. Imala je osamnaest samostalnih i četrdeset dvije skupne izložbe u zemlji i inozemstvu. U Zbirku moderne i suvremen umjetnosti Muzeja grada Kaštela, uvrštena je 2008. godine. Sudjeluje na umjetničkim profesionalnim radionicama. Dobitnica je dvije stručne nagrade i nekoliko potpora za umjetničko stvaralaštvo. U suradnji realizirala osam edukativna i dva izložbena projekta. Osmislila tri samostalna projekta “Recycle And Wear”- koristi se principima upcyclinga, „Kreativni atelje“ – likovna edukacija za odrasle, Dekodiranje praznog prostora – likovna edukacija usmjerena na srednjoškolce. Fokus njenog umjetničkog stvaralaštva je na odnosu čovjeka i njegove okoline (prostor); utjecaj čovjeka na fizički prostor i utjecaj prostora i zajednice na formiranje ljudske osobnosti.
Detaljnije: https://www.facebook.com/recycleandwearbags

Radionica je dio programa “Ljeto kod Tesle koji provodi Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Radiona.org. Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija kroz Program poticanja razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj u 2023.






Fotografije edukacije