DEMONSTRACIJSKI KABINET NIKOLE TESLE

 

Posjetitelji s tribina prate iznimno atraktivne pokuse o okretnom magnetskom polju, Teslinim visokofrekventnim strujama i bežičnom prijenosu elektromagnetskih titraja, brodu s daljinskim upravljanjem, modelu Tesline turbine i drugome, aktivno sudjelujući u nekima od njih. Na zidovima je prikazano djetinjstvo, školovanje, život i rad u Americi te odlikovanja i priznanja Nikole Tesle.

U odjelu je Teslin transformator E. Durelf & Lefeuen iz 1895. te replike njegovih izuma izrađene prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama, u većini slučajeva metodama i materijalima iz vremena u kojem je živio.

Dok se ne izvode pokusi, posjetiteljima su dostupni multimedijskim sadržaji.

 

Demonstracije pokusa za pojedinačne posjetitelje održavaju se:

utorak – petak: u 15,30 sati

subota i nedjelja: u 11,30 sati

 

Prilikom najava grupa dogovara se posjet Kabinetu.

Dodatne termine demonstracija pokusa objavljujemo u Kalendaru događanja.

Voditelj: Renato Filipin, viši kustos renato.filipin@tmnt.hr

 

 

Nikola Tesla (Smiljan, 1856. - New York, 1943.)

Jedan je od najvećih znanstvenika i izumitelja u povijesti tehnološkog razvoja čovječanstva. Njegovi patenti i teoretski rad na kraju 19. i početkom 20. st. stvorili su uvjete za elektrifikaciju svijeta sustavom polifazne izmjenične struje, a rad na području visokofrekventnih struja i bežičnog prijenosa elektromagnetskih valova razvoj radio tehnike i telekomunikacija. Tesla je izumio i prve teleautomate - strojeve kojima se bežično upravlja na daljinu (1894., 1898.)

Nikola Tesla prijavio je patentnom uredu u SAD-u 112 patenata, još 125 u 25 zemalja svijeta. Tesli u čast je jedan od uređaja kojima se dobivaju visokofrekventne struje nazvan je Teslin transformator. Godine 1917. primio je Edisonovu medalju, najveću nagradu udruženja American Institute of Electrical Engeneers. U čast velikog izumitelja od 1960. g. jedinica u SI sustavu za magnetsku indukciju nosi naziv Tesla. Godine 1975. Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ustanovio je nagradu Nikola Tesla koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima na području elektroenergetike.

 

 

 

Više:

Nikola Tesla izumitelj s pogledom u budućnost

Nikola Tesla u Zagrebu

 

Poveznica na bazu podataka o Nikoli Tesli

https://teslaresearch.jimdo.com