Edukacija
od 08.srpnja
do 08.srpnja

subota/subota
od 10:00 do 12:00

Ljeto kod Tesle: Zvučna priča - inkluzivna radionica - sva mjesta su popunjena

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Program Ljeto kod Tesle pilotira svoju prvu inkluzivnu radionicu u suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba. U radionicu se mogu uključiti djeca, mladi i odrasli. Radionica se održava u subotu, 8. srpnja 2023. od 10:00 do 12:00 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Broj polaznika: 8-10
Vrijeme održavanja: subota, 8. srpnja 2023., 10:00 – 12:00h
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O radionici:
Oduvijek maštate o orkestru u kojem umjesto na glazbenim instrumentima svirate elektronsku glazbu na voću, povrću, biljkama, plastelinu, elektronskom tekstilu, neobičnim tekućim materijalima i ludo dizajniranim objektima? Onda je ovo prava radionica za vas!
Na inkluzivnoj radionici Zvučna priča  bavimo se pričanjem priča kroz zvuk elektroakustičnih i neobičnih glazbenih instrumenata, uradi-sam uređaja i digitalnih sučelja koje spajamo s voćem, povrćem, različitim zdjelama, posudama i sličnim objektima. Cilj radionice je usvajanje znanja o zvuku i otkrivanje mogućnosti povezivanja zvuka s pričanjem i prepričavanjem priča. Radionica je prototipirana u radu s osobama s intelektualnim oštećenjima u suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima. Ima velik edukativan potencijal, a igranje s zvučnim efektima potiče razvijanje muzikalnosti polaznika_ca.

O voditeljicama:
Ana Horvat
završila je studij elektroničke kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Zlatka Tanodija. Kompoziciju je učila i kod Marka Ruždjaka te Srđana Dedića. Osim elektroničkih skladbi, te skladbi za akustične instrumente, autorica je glazbe za film, plesne predstave, performanse, operu, radioigre i umjetničke instalacije te je (ko)autorica više umjetničkih instalacija, multimedijalnih radova i plesnih predstava. Zanima je spajanje različitih područja umjetnosti, te umjetnosti i znanosti stoga surađuje s drugim umjetnicima (slikarima, grafičarima, montažerima, redateljima, plesačima, koreografima…), kao i s programerima, znanstvenicima, robotičarima, elektroničarima, hakerima, DIY/DIWO entuzijastima. Suradnja s plesačima suvremenog plesa s kojima je ostvarila zapažene plesne predstave kao skladatelj i koautor.  Skladbe i projekti na kojima je sudjelovala predstavljeni su na koncertima, festivalima, izložbama, rezidencijama, radionicama i tribinama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivna članica Radione od osnutka laba s kojim djeluje s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije, a u sklopu kojeg je sudjelovala na brojnim izložbama, koncertima, radionicama i istraživanjima. Članica je audio kolektiva MMessy Oscillators, čiji se rad bazira na istraživanju zvuka, izradi elektroničkih instrumenata i izvođenju live elektronike. Od 2019. radi kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Deborah Hustić - medijska umjetnica, kreativna direktorica i kustosica Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona. Bavi se nosivom tehnologijom (Textil{e}tronics.org) i zvukom (open source hardver, zvučne kutije i sintesajzeri) te razvojem edukacije putem radionica podržavajući STEAM koncept i asistivno-inkluzivne tehnologije. Sudionica brojnih domaćih i međunarodnih festivala, izložbi i konferencija u domeni DIY/DIWO/DITO elektronike, hibridnih umjetnosti i hacker/maker kulture. Stvara eksperimentalnu elektroničku glazbu za plesne predstave, performanse i filmove članica skupine  Messy Oscillators. Voditeljica niza radionica kreativne elektronike, eTekstila, design thinkinga i sistemskih inovacija za djecu, mlade i odrasle. U slobodno vrijeme (kojeg rijetko ima), piše kad je raspoložena i neprestance kolekcionira neobične uređaje i predmete sakupljene posvuda na buvljacima. U radu voli stvari koje većini prolaze ispod radara. 

Web: www.bodypixelstudio.com, textiletronics.org

Radionica je dio programa “Ljeto kod Tesle koji provodi Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Radiona.org. Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija kroz Program poticanja razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj u 2023.





 

Fotografije edukacije