Edukacija
od 11.srpnja
do 11.srpnja

utorak/utorak
od 10:00 do 12:00

Ljeto kod Tesle: Radionica recikliranja plastičnih vrećica – Mašta reciklira svašta - sva mjesta su popunjena

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla

Treći tjedan programa „Ljeto kod Tesle” u potpunosti je zelene boje. Započinje radionicom recikliranja plastičnih vrećica “Mašta reciklira svašta” Mateje Medić iz ZMAG-a.

Vrijeme: utorak, 11. srpnja 2023. od10:00 do 12:00

Mjesto: Tehnički muzej Nikola Tesla, kino dvorana

Broj sudionika_ca: 10

Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionica je namijenjena osobama svih dobnih skupina.

Plastične vrećice odavno su dio naše svakodnevice. Premda je njihovo korištenje posljednjih godina smanjeno i dalje su prisutne u većini kućanstava i predstavljaju ozbiljan ekološki problem. Njihovu štetnost za okoliš i živi svijet najbolje prikazuje podatak da je za raspadanje jedne vrećice potrebno oko 20 godina, nakon čega nastaje mikroplastika koja ulazi u sve pore ekosustava, zagađujući vodu, zemlju i zrak. Plastične vrećice značajno doprinose plastičnom zagađenju jer 50% plastičnog otpada čini plastika koja je korištena samo jednom. Sudbina svake vrećice je da ju nakon korištenja najčešće bacamo. Kako bismo smanjili količinu bačenih vrećica na radionici ćemo naučiti kako ih možemo kreativno reciklirati pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica je beskrajna.

Pozivamo sudionike_ce da na radionicu donesu vrećice iz svoje kućne kolekcije!

O voditeljici:
Mateja Medić je dugogodišnja voditeljica raznih kreativnih radionica za  djecu i odrasle na temu održivog življenja s fokusom na teme zdrave prehrane i održive potrošnje, otpada te kreativne ponovne upotrebe odbačenih stvari i materijala…

O organizaciji:
Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.
Detaljnije: https://www.zmag.hr/

 



Radionica je dio programa “Ljeto kod Tesle koji provodi Tehnički muzej Nikola Tesla u partnerstvu s Radiona.org. Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija kroz Program poticanja razvoja publike u kulturi u Republici Hrvatskoj u 2023.

Fotografije edukacije