Događaj
od 20.veljače
do 20.veljače

srijeda
od 18:00 do 20:00

Predstavljanje knjige JADRAN, KOLIJEVKA PAKLENOG STROJA: 150 GODINA LUPPIS-WHITEHEAD TORPEDA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 20.02.2019

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, kino dvorana
Datum početka/završetka: 20.02.2019. / 20.02.2019.
Vrijeme održavanja: 18 sati
Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
Voditelj: Branimir Prgomet

U srijedu, 20. veljače 2019. u 18 sati u kinodvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla održat će se predstavljanje knjige 

Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda

Knjigu će predstaviti Goran Pernjek, Petra Blažević, Ljubomir Radić i dr. sc. Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzej Split.

Hrvatski pomorski muzej Split je 2016. godine obilježio 150. obljetnicu izuma torpeda, jednog od najvećih tehničkih dostignuća 19. stoljeća koji je ostavio duboke tragove u hrvatskom i svjetskom pomorstvu, i to izložbom Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda. Autori izložbe Petra Blažević i Ljubomir Radić oblikovali su preuređen postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split koji slijedi povijest torpeda od neobične i teško ostvarive ideje u začetku pa do trijumfalnog uspjeha koju su uz inventar Zbirke torpednog oružja i opreme Hrvatskog pomorskog muzeja Split sabrali u istoimenoj knjizi-katalogu koji se predstavlja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.  

Dalekog 21. prosinca 1866. prvi je put javnosti predstavljeno oružje koje je promijenilo način pomorskog ratovanja. Pozornica tog povijesnog čina bio je upravo Jadran, točnije hrvatski grad Rijeka, a pokretač jedan Hrvat. Za Hrvate je torpedo mnogo više od uspješnog izuma. On je dokaz burne povijesti ovog područja – stoljetnih konflikata među gospodarima Jadrana, koji se odražavaju upravo na ljudima. Tako je časnik austro-ugarske mornarice Giovanni Luppis (Ivan Vukić), usredotočen na obranu obale od Talijana, uporno radio na ideji eksplozivnog čamca.  Činjenica da je za uspjeh Luppisove ideje bilo presudno partnerstvo s britanskim inženjerom Robertom Whiteheadom, s druge je strane dokaz da su narodi upućeni jedni na druge.

Knjiga-katalog nam nudi mogućnost susreta s predmetima koji kriju izuzetnu priču o nastanku torpeda, i to predstavljanjem različitih dionika. Dotiče mnoge: od izumitelja i prve riječke tvornice preko naručitelja, odnosno svjetskih mornarica, pa sve do korisnika - onih koji su profitirali i koji su stradavali upotrebom torpeda. Cilj postava izložbene dvorane torpeda kao i knjige-kataloga je, u domaćoj javnosti promicati hrvatski udio u izumu torpeda, a u svjetskoj pridonijeti afirmaciji torpeda kao hrvatsko-britanskog proizvoda.  Uz brojne dijelove torpeda mogu se vidjeti prvi te posljednji primjerci torpeda nastali u riječkoj tvornici, kao i jedna lansirnu cijev, te atraktivni prototipovi iz najranijih eksperimentalnih faza, koji splitsku zbirku torpeda čine prvorazrednom u svjetskim relacijama na području najranije povijesti ovog oružja. U toj se činjenici krije velika prilika i izazov za Split, njegovu kulturnu i turističku ponudu.

Ovom prilikom posjetitelji će moći kupiti knjigu Jadran, kolijevka paklenog stroja: 150 godina Luppis-Whitehead torpeda po promotivnoj cijeni od 70 kn.

ULAZ NA PREDAVANJE JE BESPLATAN

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb 01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr



Fotografije događaja