Događaj
od 18.svibnja
do 18.svibnja

subota
od 10:00 do 11:00

Međunarodni dan muzeja 18.5.2019. - vodstvo kroz izložbu „I bi svjetlo!“

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 18.05.2019

Autor izložbe o povijesti rasvjete Hrvatske televizije, gosp. Ivica Batušić, održat će specijalno vodstvo izložbom za posjetitelje u subotu 18. svibnja u 10 sati. Ulaz je besplatan. 

ICOM-ova tema Međunarodnoga dana muzeja 2019. „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ ističe važnost muzeja u suvremenom društvu.

Muzeji preuzimaju novu ulogu koju ICOM simbolički definira kroz dva ključna pojma: a) muzej kao mjesto susreta i umrežavanja – potiče se suradničko okruženje, multidisciplinarna suradnja te interesno povezivanje partnera, tj. profesionalno povezivanje; b) muzej kao središnje mjesto lokalne zajednice – u okviru kulturnoga prostora zajednice muzej prepoznaje vrijednost tradicije, čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini (kulturna, prirodna i tehnička) i proaktivno se odnosi prema baštini.

Izložba „I bi svjetlo!“ ostvarena je u suradnji s Hrvatskom televizijom - Odjel rasvjete, u povodu proslave Dana HRT-a i obilježavanja 93 godine Hrvatskog radija i 63 godine Hrvatske televizije. Ovim programom, Muzej ostvaruje ulogu mjesta susreta i umrežavanja kroz povezivanje s institucijom koja je kroz svoj rad s određenom tehničkom opremom razvila svijest o potrebi čuvanja te opreme kao baštine koja svjedoči o povijesti HRT-a i televizijskog medija u Hrvatskoj, o stjecanju znanja i iskustava, ljudima koji su se njome služili stvarajući nove vrijednosti, kao i o tehnologiji samoj. Ovom suradnjom potiče se čuvanje materijalne i nematerijalne baštine (specijaliziranih znanja) in situ i njihova komunikacija javnosti.

Autor izložbe o povijesti rasvjete Hrvatske televizije, gosp. Ivica Batušić, održat će specijalno vodstvo izložbom za posjetitelje u subotu 18. svibnja u 10 sati.

Fotografije događaja