Događaj
od 19.lipnja
do 19.lipnja

srijeda
od 20:00 do 21:00

ZVIJEZDE I PLANETI NA LJETNOM NEBU

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 19.06.2019

VIŠE NEMA DOSTUPNIH ULAZNICA ZA PREDAVANJE

Provedite u našem planetariju romantičnu večer uoči početka ljeta i upoznajte se s izgledom ljetnog neba

U srijedu, 19. lipnja u 20 sati, u Planetariju Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

ZVIJEZDE I PLANETI NA LJETNOM NEBU

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Prvi dan ljeta poznat je kao ljetni suncostaj ili solsticij. Označava dan u godini kad se Sunce nađe u svojoj najsjevernijoj točki na nebu i kada dan u našim krajevima traje najdulje. Taj događaj je još u prapovijesti bio od izuzetne važnosti što govori o stupnju razvoja davnih civilizacija i njihovom poznavanju nebeskih kretanja. Posjetitelji planetarija upoznat će se s izgledom zvjezdanog neba prvih ljetnih noći. U kupoli planetarija potražit ćemo najpoznatija zviježđa ljetnog neba poput Škorpiona, Strijelca, Zmijonosca, Herkula i Djevice. Potražit ćemo i neke poznate i sjajne zvijezde poput Vege, Altaira i Deneba koje tvore tzv. „ljetni trokut“ te planete vidljive na nebu ovog ljeta.

Astronomski početak ljeta je u četvrtak, 21. lipnja u 17.54 sati po našem vremenu.

Glazbenu pratnju u planetariju sačinjavat će violinski trio u sastavu Marija Župančić Horvat, Sara Župančić i Martina Filipan.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme i prije početka predavanja. Ulaznice je moguće rezervirati i na telefon 01/4844 050 u radno vrijeme blagajne muzeja.

Tehnički muzej "Nikola Tesla",

Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja