Događaj
od 30.lipnja
do 06.srpnja

nedjelja/subota
od 10:00 do 12:00

Međunarodni dan asteroida - radionice

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 30.06.2019

Prigodnim radionicama upoznati ćemo vas sa asteroidima i prijetnjom koju predstavljaju za naš planet

Međunarodni Dan asteroida proglasila je Generalna skupština UN u prosincu 2016. godine, a obilježava se po cijeloj Zemlji s ciljem podizanja svijesti o prijetnji koju asteroidi predstavljaju za našu civilizaciju, pa i cjelokupni život na planetu. Danom asteroida proglašen je 30. lipanj, dan kada se dogodila poznata Tunguska eksplozija uslijed sudara Zemlje s malim asteroidom ili jezgrom komete. Znatno slabija eksplozija malog asteroida iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine (koja je izazvala veliku materijalnu štetu i ranjavanje preko 1000 ljudi) upozorila nas je na stalnu opasnost koja nam prijeti iz svemira, od koje trenutno nemamo zaštitu.

Međunarodni dan asteroida ove godine se obilježava u Hrvatskoj u organizaciji udruge ProGEO-Hrvatska (u kojoj znanstveno-popularizacijski djeluju naši istraživači asteroida i njihovih udara) i Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

RADIONICE

Voditelji: Višnja Srdelić i Karlo Bermanec

Izvoditi će se 4 radionice prilagođene djeci u dobi od 10 g. i starijoj.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno i nije potrebna prethodna najava. Radionice će se održavati 30 lipnja i od 2 do 6. srpnja 2019. u vremenu od 10 do 12 sati.

 

  1. Rekonstrukcija putanje satelita NEAR koji je lansiran 1996. g., a 1999. g. došao do asteroida Eros. Crtanje olovkom na papirnom predlošku. Pribliñno trajanje 10-15 minuta.

 

  1. Izrada slike asteroida Itokawa s udaljenosti od 200 km, koju je na Zemlju poslala sonda Hayabusa. Rekonstrukcija se radi na osnovi brojčanog signala sa satelita. Crtanje olovkom na papirnom predlošku. Pribliñno trajanje 15-20 minuta.

 

  1. Modeliranje Tunguske eksplozije na pješčaniku s umjetnom šumom. Pribliñno trajanje 20-30 minuta.

 

  1. Modeliranje impakata i stvaranja impaktnih kratera pomoću kuglica koje se s visine bacaju na pješčanu podlogu.

 

 

BIOGRAFIJE VODITELJA

Prof. Višnja Srdelić

Rođena je 1943. godine u Zagrebu gdje je stekla osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirala je 1967. g. na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u obrazovanju 42 godine. Sva napredovanja stekla je u Zagrebu (mentorica, savjetnica za fiziku, vanjska suradnica Tehničkog muzeja i zvjezdarnice 40 godina). Dobitnica je Nagrade Grada Zagreba 2012. godine za obrazovanje i popularizaciju znanosti. Autorica je projekta "Astronomijom po RH" uz materijalnu potporu MZOŠ. Vodi pripreme za državnu maturu iz fizike u visokom učilištu Algebra. Služi se ruskim, francuskim i engleskim jezikom. Članica je Udruga tehničke kulture Dr. Oton Kučera.

 

dipl. ing. Karlo Bermanec

Rođen 05.11.1984. u Zagrebu, pohađao O.Š. Jure Kaštelana i Poštansku i telekomunikacijsku školu u Zagrebu, diplomirao kao inženjer elektrotehnike na FER-u smjer Radiokomunikacije i profesionalna elektronika.

Radio kao profesor elektrotehničkih predmeta u S.Š. Sesvete 2010. g., a od 11.2010. radi u Hrvatskom Telekomu kao stručnjak za obračun. Početkom akademske godine 2018. bio honorarni asistent na TVZ-u za elektrotehniku.

Član Hrvatske udruge za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska od 2016. g.

Fotografije događaja