Događaj
od 02.srpnja
do 02.srpnja

utorak
od 18:00 do 19:00

Atmosferski impakti - aktualna prijetna - predavanje

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 02.07.2019

U predavanju će se prikazati opasnosti od atmosferskih impakata koji ne stvaraju kratere na površini...

Prigodom obilježavanja međunarodnog Dana asteroida u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u utorak 2. srpnja 2019. s početkom u 18 sati održati će se prigodno predavanje

ATMOSFERSKI IMPAKTI – AKTUALNA PRIJETNJA

Predavač je dr. Tihomir Marjanac

U predavanju će se prikazati opasnosti od atmosferskih impakata koji ne stvaraju kratere na površini, pa su slabo poznati iz relativno nedavne prošlosti, a posve nepoznati iz geološke prošlosti. Takav atmosferski impakti bila je poznata Tunguska eksplozija u Sibiru 1908. g. koja i danas je plijeni pažnju! Što je izazvalo tu najveću eksploziju u povijesno vrijeme i kakve su bile njene posljedice, te o mnogim novim spoznajama saznati ćete na ovom predavanju. Analogija s Čeljabinskom eksplozijom 2013. i modeliranje njenog učinka iznad nekog zapadnog grada, pokazali su svu našu ranjivost čak i u slučaju ovih relativno slabih atmosferskih impakata!

Dr. Tihomir Marjanac

Rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj.

Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski Geološki institut). Od 1982.-2018. godine zaposlen je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se sedimentologijom, istražuje tragove paleoseizmičkih događaja, geološke učinke udara asteroida, procese okršavanja i paleoklimu tijekom posljednjih 2 milijuna godina, a posebno oledbu Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.

Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja i bio je organizator geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje se izvode u sklopu Škole u prirodi 2001. - 2009. godine. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu i koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. godine. Suosnivač je udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.

Predavanje je besplatno i nije potrebna rezervacija ulaznice.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja