Događaj
od 04.srpnja
do 04.srpnja

četvrtak
od 18:00 do 19:00

ASTEROIDI – OBMANA ILI REALNA OPASNOST - PREDAVANJE

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 04.07.2019

Prigodom obilježavanja međunarodnog Dana asteroida u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u četvrtak 4. srpnja 2019. s početkom u 18 sati održati će se prigodno predavanje

ASTEROIDI – OBMANA ILI REALNA OPASNOST

Blještavim sagorijevanjem i snažnom detonacijom nepoznatog 20-metarskog asteroida nad ruskim gradom Čeljabinskom, 15. veljače 2013. godine, ponovno su potaknute rasprave o opasnostima malih tijela iz našeg svemirskog susjedstva, učestalosti njihovih udara i mogućnostima obrane. Dimenzije ovakvih objekata na granici su vidljivosti teleskopa svemirskih straži, a do sada je otkriven tek 1% objekata promjera do 20 m. Koliko su asteroidi zaista opasni, kako se otkrivaju i prate, kolika je učestalost njihovih udara u Zemlju i druge objekte Sunčevog sustava, te postoje li opravdani razlozi za strah od asteroida kao potencijalne prijetnje iz svemira – samo su neka od pitanja na koja će u predavanju biti dan odgovor.

Stefan Cikota, mag. phys., asistent na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i doktorand astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, astronomijom se bavi od rane mladosti. Njegova ekspertiza su mala tijela Sunčeva sustava. Kao student sudjelovao je u radu Španjolske zvjezdarnice La Sagra, te je otkrivač i suotkrivač preko 3300 malih tijela Sunčeva sustava. U Hrvatskoj javnosti poznat je kao otkrivač asteroida (187700) Zagreb. Trenutno se bavi fizičkim karakteristikama transneptunskih objekata. Od početka 2017. godine član je međunarodne kolaboracije MAGIC. Osim akademskih interesa zanima ga i aerosvemirska industrija. Kao član nacionalne referentne skupine za svemir pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zalaže se za pozicioniranje Hrvatske u Europskoj svemirskoj politici te uspostavljanje hrvatskog aero-svemirskog sektora.

Predavanje je besplatno i nije potrebna rezervacija ulaznice.


Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja