Događaj
od 08.srpnja
do 13.srpnja

ponedjeljak/subota
od 14:00 do 00:00

Prezentacija rezultata projekta INCEPTION na primjeru TMNT

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 08.07.2019

U ponedjeljak 8. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održat će se završni sastanak znanstvenog projekta financiranog iz sredstava EU - Horizont 2020 pod nazivom INCEPTION, s  ukupnim budžetom od 3.990,205 Eura  te zajedničko predstavljanje rezultata projekta (aplikacije virtualne realnosti i augmentativne realnosti uživo u velikoj hali Muzeja). Prezentaciju će u 14:00 sati održati Sveučilište u Ferari (Italija) koji je koordinator projekta i hrvatski partner u projektu - tim sa Zavoda za konstrukcije Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Projekt ostvaruje inovacije u 3D modeliranju kulturne baštine kroz inkluzivni pristup vremensko-dinamičke 3D rekonstrukcije artefakata, graditeljskog, ali i društvenog okruženja. Projekt ima za cilj obogatiti europski identitet kroz razumijevanje kako se europska kulturna baština kontinuirano razvijala tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Inkluzivni pristup uključuje: vremensku dinamiku 3D rekonstrukcije, obraća se znanstvenicima, inženjerima, zakonodavcima i građanima te pruža metode i alate primjenjive u cijeloj Europi.

INCEPTION rješava nedostatke suvremene 3D rekonstrukcije tako što značajno poboljšava funkcionalnosti, mogućnosti i ekonomičnost instrumenata i postupke implementacije 3D laserskog snimanja, prikupljanja i obrade podataka. Rješava točnost i učinkovitost 3D snimaka integrirajući geoprostorne informacije, globalne i unutarnje sustave pozicioniranja (GIS, GPS, IPS)  putem hardverskih sučelja kao i softverskih algoritama.

Metode i alati projekta rezultiraju 3D modelima koji su lako dostupni svim korisničkim skupinama i interoperabilni za korištenje različitim hardverom i softverima. Razvija se platforma Semantičkog weba otvorenog standarda za izgradnju informacijskih modela za kulturnu baštinu (HBIM) koja će se implementirati u virtualnoj i augmentativnoj stvarnosti (VR i AR) a koja se može koristiti na mobilnim uređajima i tabletima.

INCEPTION projekt je kolaborativno istraživanje i demonstracija koja uključuje sve discipline (društvene i tehničke znanosti), tehnologije i sektore neophodne za stvaranje i korištenje 3D modela kulturne baštine koji će donijeti inovacije u kreativne industrije dizajna, proizvodnje i ICT-a.

Konzorcij je u potpunosti podržan od strane Skupine dionika koju predstavlja međunarodnu organizaciju UNESCO, nevladine organizacije u svim područjima kulturne baštine, europske i nacionalne javne institucije među kojima je i Tehnički muzej Nikola Tesla koji je ujedno i jedan od pokaznih objekata u projektu.

Na prezentaciji će sudjelovati i predstavnici Europske komisije koji vode područje financiranja znanstvenih projekata u digitalizacije kulturne baštine.

Fotografije događaja