Događaj
od 22.rujna
do 22.rujna

nedjelja
od 12:00 do 12:30

PREDMETI PRIČAJU...

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 22.09.2019

Interaktivno vodstvo u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla prvo je iz ciklusa vodstava koje počinjemo provoditi u muzeju, u sklopu programa Predmeti pričaju.

Cilj ovog programa je u rad Muzeja aktivno uključiti sve one  koji su vlastitim iskustvom vezani uz muzejske predmete iz zbirki TMNT-a, od osoba koje su radile na proizvodnji tih predmeta, stručnjaka koji su sudjelovali u formiranju zbirki, pojedinaca koji su donirali ili ponudili na otkup pojedini predmet/e koji su sad u muzejskim zbirkama, do onih koji su od djetinjstva zaljubljenici u postav TMNT-a.  Ukratko, svi oni koji imaju priču o izloženom predmetu/ima, te su je voljni podijeliti, sudjelovanjem u vodstvima Predmeti pričaju, aktivno će se angažirati u radu Muzeja, pridonijeti njegovoj vidljivosti u javnosti, privlačenju nove publike, te možda najvažnije – edukativnoj ulozi djelovanja Muzeja. Vodstva će biti audio-vizualno zabilježena, čime projekt pridonosi stvaranju audio-vizualnog arhiva svjedočanstava / kazivanja o tehničkoj kulturnoj baštini.

Tijekom prvog vodstva u nedjelju 22. rujna 2019., u fokusu će biti muzejski predmet - kombinirani audio i televizijski uređaj Grundig. Sudionici vodstva saznat će nešto o tehničkim značajkama ovog predmeta koji je spoj televizijskog prijemnika, radioprijemnika, te stereo gramofona,  ali i razloge zašto je predmet u zbirkama muzeja i kakav je bio put ovog predmeta do muzeja.

Voditelj prvog interaktivnog vodstva je Željko Staklarević, diplomirani inženjer rudarstva i bivši zaposlenik TMNT-a. Nakon što je na početku karijere radio u gospodarskoj djelatnosti, u Muzeju je proveo gotovo čitavi svoj radni vijek. Kao kustos, kasnije viši kustos, bio je autor više izložbi te voditelj više muzejskih zbirki: zbirke Radijske i televizijske tehnike, Rudarske tehnike, Telegrafije i telefonije… Za Muzej je prikupio brojne vrijedne predmete iz područja tehnike i tehnologije, od kojih je dio izložen u stalnom postavu Muzeja.

Vodstvu se može prisustvovati uz kupljenu ulaznicu za stalni postav muzeja (20 kn; besplatan ulaz stalnom postavu imaju djeca do 7 godina starosti, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD-a, nezaposlene osobe).

Događanje ima javni značaj.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja