Događaj
od 03.listopada
do 10.listopada

četvrtak
od 01:00 do 01:00

TJEDAN SVEMIRA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 03.10.2019

U tijeku Tjedna Svemira koji se obilježava svake godine od 4. do 10. listopada, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla očekuju vas interesantna predavanja

U četvrtak, 3. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu:

Svemirski letovi jučer, danas, sutra

Predavač je Ante Radonić

Bit će riječi o razvoju svemirske tehnologije. Osvrnut ćemo se na povijesne letove i na različite sustave raketa-nosača i svemirskih brodova. Govorit ćemo o tome što se sada radi na tom polju i što se planira u budućnosti. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom fotografija.

 

U srijedu, 9. listopada 2019. u 18 i u 20 sati u planetariju Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu:

Uzbudljivi svemir

Predavač je Zvonimir Drvar, voditelj planetarija

Na predavanju će se publika upoznati sa svemirom kakvog danas poznajemo. Bit će riječi o planetima, zvijezdama i zviježđima vidljivima na nebu. U kupoli planetarija potražit ćemo poznatije zvijezde i upoznati se s njihovim glavnim značajkama. Potražit ćemo i Mliječnu stazu koja je ključ za upoznavanje ostalih galaksija.          Upoznat ćemo se i s ostalim terminima vezanima za svemir poput crnih rupa ili tamne tvari.

 

U četvrtak. 10. listopada 2019. u 18 sati u kinodvorani Muzeja održat će se popularno-znanstveno predavanje za građanstvo na temu:

Povratak na Mjesec

Predavač je Ante Radonić

Govorit ćemo o pripremama za ponovne ekspedicije s ljudskom posadom na Mjesec. U okviru prve slijedeće ekspedicije prva žena zakoračit će na prašnjavu površinu Mjeseca. Kada će to biti? Kakvi su planovi sa gradnjom orbitalne postaje koja će kružiti oko našeg prirodnog satelita? Koje zemlje će sudjelovati u budućim misijama? Koju će ulogu u tome imati privatne svemirske tvrtke? Tko trenutno istražuje Mjesec? Predavanje će biti popraćeno prezentacijom sa mnoštvom slika.

 

Ulaz na predavanja je besplatan, a ulaznice se mogu podići na blagajni muzeja u uredovno vrijeme ili prije početka predavanja. Broj ulaznica je ograničen.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja