Događaj
od 10.listopada
do 10.listopada

četvrtak
od 10:30 do 11:00

TRANS HUMAN AGENDA ILI POSLJEDNJI DANI HOMO SAPIENSA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 10.10.2019

U četvrtak 10. listopada 2019. u 10.30 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

TRANS HUMAN AGENDA ILI POSLJEDNJI DANI HOMO SAPIENSA

Predavač je Korado Korlević, a predavanje je dio aktivnosti u okviru STE[A]M tjedna namijenjenog učiteljima i nastavnicima.

Zanima Vas kada se očekuje kraj čovjeka kakvog danas poznajemo, što nam donosi spoj ljudi i strojeva, a što genetsko modificiranje ljudskog genoma? Želite doznati što nam donosi umjetna inteligencija ? Sve to i više saznati ćete na predavanju Transhuman Agenda ili Posljednji dani Homo sapiensa, a održati će ga Korado Korlević.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, Korado Korlević jedanaesti je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena. U periodu od 1996. do 2001. otkrio ih je 947, te bio suotkrivač kod još 110 asteroida.

Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača; P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević).

O predavanju:

Moorov zakon ne vazi samo za broj tranzistora na čipu, u raznim varijantama vazi za memorijski prostor, brzinu procesiranja, kapacitet akumulatora, kompleksnost grafike i softvera, sposobnosti robota, upravljanjem genomom...

Nekoliko je ključnih tehnologija koje ce obilježiti 21 stoljeće, a jesmo li mi kao pojedinci i zajednica spremni za nove izazove, imamo li nove alate i motivaciju za preći u svijet stalnog učenja i usavršavanja?

Zajednica, uglavnom ne, ona nam živi u iluzijama post-informatičkog društva snova. Školstvo nam živi u vrijeme standardizacije vijaka i standardnih znanja, koje treba koristiti standardni radnik za standardne poslove tvornicama industrijske revolucije, tvornice koje vise ne postoje. Djecu se ne grupira po interesima, strasti i sposobnostima nego po godini proizvodnje!

Živimo u najizazovnijem vremenu u posljednjih 150.000 godina i cupkamo na mjestu. Imamo li pravo čekati da se budućnost desi?

Učimo, mijenjajmo se, odgajajmo, budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu!

Predavanje je besplatno. Broj ulaznica je ograničen.


Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

marijo.zrna@tmnt.hr

Fotografije događaja