Događaj
od 26.listopada
do 26.listopada

subota
od 10:00 do 12:00

U DRUŠTVU PČELA – DEMONSTRACIJA VRCANJA MEDA

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 26.10.2019
Uloga pčela u životu čovjeka slojevita je. Kao oprašivači pomažu proizvesti usjeve, vrijednosti procijenjene na trećinu hrane koju koristimo. Ukusni med i cvjetni vrtovi koje održavaju oprašivanjem, dodatno obogaćuju život na zemlji. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla (TMNT) nalazi se Apisarij – staklene košnice sa živim pčelama. Košnice su prolazom povezane s okolinom što pčelama omogućava izlazak u prirodu i prikupljanje peluda i nektara. U sklopu radionica koje su se provodile tijekom travnja / svibnja 2019. u dvorištu TMNT-a zasađen je urbani vrta s medonosnim biljem, kontinentalnog i mediteranskog tipa. Pri tom su sudionici saznali razne podatke o pčelama, učili o bilju koje sade, te spoznali da od različitog medonosnog bilja dobivamo različite vrste meda, ove izuzetno vrijedne namirnice za čovjeka.

U subotu, 26. listopada 2019., uz vodstva u Apisariju muzeja, koja će se ponavljati svakih pola sata tijekom trajanja programa, u dvorištu muzeja, pored urbanog vrta demonstrirat će se tehnika vrcanje meda. Sudionici radionice tom prilikom osladiti će se medom.

Mjesto i vrijeme održavanja programa: Apisarij i dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla; 26 listopada, od 10 do 12 sati.
Za radionicu nije potrebna najava. Vodstvo u Apisariju ponavljat ćemo svakih pola sata, 10:00, 10:30, 11:00 i 11:30 sati.
Program je namijenjen svim uzrastima.
U slučaju jake kiše vrcanje će se demonstrirati u Apisariju muzeja.

Autorice programa: Katarina Ivanišin Kardum, Marija Crnčević i Marijo Zrna
Suorganizator: PIP d.o.o.
Voditeljica radionica: Katarina Ivanišin-Kardum, viši muzejski pedagog, Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja