Događaj
od 22.studenog
do 23.studenog

petak/subota
od 18:00 do 13:30

Promocija knjige ”Amorella - ploveći grad”

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 22.11.2019

Knjiga fotografija i priča o brodovima "Amorella ~ ploveći grad" vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte bit će predstavljena u petak, 22. studenog 2019., u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Dok hrvatska brodogradnja proživljava svoju najveću krizu, ova knjiga na primjeru stoljetnog splitskog škvera istražuje i afirmira njezino bogato nasljeđe, osvještavajući nas o njenim dostignućima, značaju i razlozima za očuvanje.

Knjiga donosi fotografski esej Duške Boban nastao tijekom baltičke plovidbe feribotom Amorella 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju. Kao simbol brodograđevnog Splita, Amorella je dobila centralno mjesto u knjizi, gdje je obrađena povijest njene gradnje i plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od prvog čeličnog broda, parnog remorkera Konjic iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte Caspian Star iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.

"Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće", navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući jačanje svijesti o značaju brodogradnje u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju Dalmacijavina u splitskoj Gradskoj luci.

Knjigu "Amorella ~ ploveći grad" predstavit će autori Boban i Bajto, povjesničarka umjetnosti i autorica stručnog teksta Jasminka Babić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu Markita Franulić te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji je suizdavač knjige.

Nastala kao dio šireg projekta, knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, postavljenu u travnju u Splitu, a otvorenu ovog listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju, gdje će stajati do 15. siječnja 2020. Dan nakon promocije knjige, u subotu, 23. studenog, u 12 sati, bit će organizirano vodstvo po Brodarskom institutu u Zagrebu, a pozvani su svi zainteresirani za prošlost i budućnost brodogradnje.


Fotografije događaja