Događaj
od 23.studenog
do 23.studenog

subota
od 12:00 do 14:00

"Amorella – ploveći grad" - Vodstvo po Brodarskom institutu

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 23.11.2019

Kao popratni program projekta "Amorella – ploveći grad" vizualne umjetnice Duške Boban, čija je izložba fotografija o splitskoj brodogradnji nedavno otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u subotu, 23. studenog, s početkom u 12 sati bit će organizirano vodstvo po zagrebačkom Brodarskom institutu, značajnom centru znanja u sustavu hrvatske brodogradnje.

Projekt Duške Boban, u kojem je uz izložbu realizirana i istoimena knjiga, istražuje bogato nasljeđe moderne splitske brodogradnje i mogućnosti njegove prezentacije u suvremenom muzejskom kontekstu. Brodarski institut u Novom Zagrebu od svojeg je osnivanja 1948. godine pružao znanstveno-tehničku podršku razvoju i usponu jadranskih škverova te posebno imao ulogu u projektiranju ratnih brodova što ih je gradilo Brodosplitovo Brodogradilište specijalnih objekata. Dodatnu poveznicu između izložbe u Tehničkom muzeju i Brodarskog instituta autorica je pronašla u činjenici da je oba zdanja projektirao Marijan Haberle, jedan od vodećih predstavnika moderne hrvatske arhitekture.

Obilazak Brodarskog instituta, čiji se vrijedan arhitektonski kompleks s upravnom zgradom, ispitnim bazenima, laboratorijima, pomoćnim objektima i botaničkim vrtom prostire na 120.000 četvornih metara, predvodit će inženjerka brodogradnje Marta Pedišić Buća. Posjetitelji će moći vidjeti javnosti inače nedostupne hidrodinamičke bazene za ispitivanje brodskih modela, kavitacijske tunele za testiranje propelera i druge laboratorije instituta.

Okupljanje zainteresiranih bit će kraj benzinske postaje INA-e u Sigetu (Siget 2, nasuprot glavnog ulaza u Velesajam), odakle se u 11.50 sati kreće južno Froudeovom ulicom prema glavnom ulazu u Brodarski institut.

Kontakt: julija.gracin@tmnt.hr

Fotografije događaja