Događaj
od 19.rujna
do 19.rujna

subota
od 11:00 do 12:00

TEMATSKE ŠETNJE TREŠNJEVKOM

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 19.09.2020
Dragi susjedi i prijatelji,

pozivamo vas da nam se pridružite na urbanim turama koje će se održati u subotu 19.9. u 11 sati i u petak 25.9. u 15 sati na Trešnjevci. U subotu, Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla vodi nas Savskom ulicom u početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Naredni petak, s Tihanom Bertek iz udruge K-zona krećemo u potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga vas molimo vas da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.

𝑻𝒖𝒓𝒂 𝑺𝒂𝒗𝒔𝒌𝒂 𝒄𝒆𝒔𝒕𝒂 𝒊 𝒑𝒐𝒄̌𝒆𝒄𝒊 𝒊𝒏𝒅𝒖𝒔𝒕𝒓𝒊𝒋𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒄𝒊𝒋𝒆 𝑻𝒓𝒆𝒔̌𝒏𝒋𝒆𝒗𝒌𝒆 𝒌𝒓𝒆𝒄́𝒆 𝒊𝒛 𝒏𝒆𝒌𝒂𝒅𝒂𝒔̌𝒏𝒋𝒆𝒈 𝒔𝒑𝒓𝒆𝒎𝒊𝒔̌𝒕𝒂 𝒕𝒓𝒂𝒎𝒗𝒂𝒋𝒂, 𝒅𝒂𝒏𝒂𝒔̌𝒏𝒋𝒆𝒈 𝑻𝒆𝒉𝒏𝒊𝒄̌𝒌𝒐𝒈 𝒎𝒖𝒛𝒆𝒋𝒂, a vodi nas lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije, industrijskih pogona i postrojenja. Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/ restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, a informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”

„Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad, povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja”, upozorava Tihana Bertek. 𝑷𝒐𝒍𝒂𝒛𝒆𝒄́𝒊 𝒐𝒅 𝒗𝒓𝒕𝒊𝒄́𝒂 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒄𝒆 𝑷𝒂𝒕𝒂𝒌𝒚 𝒖 𝑽𝒖𝒌𝒐𝒗𝒂𝒓𝒔𝒌𝒐𝒋, 𝒌𝒓𝒊𝒗𝒖𝒅𝒂𝒗𝒐𝒎 𝒏𝒂𝒔 𝒑𝒖𝒕𝒂𝒏𝒋𝒐𝒎 𝒗𝒐𝒅𝒊 𝒌𝒗𝒂𝒓𝒕𝒐𝒗𝒔𝒌𝒊𝒎 𝒑𝒖𝒏𝒌𝒕𝒐𝒗𝒊𝒎𝒂 𝒏𝒂 𝒌𝒐𝒋𝒊𝒎𝒂 𝒔𝒆 𝒑𝒂𝒛̌𝒍𝒋𝒊𝒗𝒊𝒎 𝒑𝒐𝒈𝒍𝒆𝒅𝒐𝒎 𝒐𝒕𝒌𝒓𝒊𝒗𝒂𝒋𝒖 𝑭𝒓𝒂𝒈𝒎𝒆𝒏𝒕𝒊 𝒛̌𝒆𝒏𝒔𝒌𝒆 𝒑𝒐𝒗𝒊𝒋𝒆𝒔𝒕𝒊 𝑻𝒓𝒆𝒔̌𝒏𝒋𝒆𝒗𝒌𝒆. Autorica ističe: „forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.”

Veselimo se vašem dolasku,
Muzej susjedstva Trešnjevka
-----------------------

Ture su organizirane u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo“.
Više informacija potražite na www.muzejsusjedstvatresnjevka.org ili nam pišite na blok@blok.hr
Projekt "Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo" provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.
Fotografije događaja