Događaj
od 24.listopada
do 24.listopada

subota
od 10:00 do 11:00

Kolekcionar – edukativna akcija EMA 2020

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 24.10.2020
Kolekcionar – edukativna akcija EMA 2020

Mjesto održavanja: stalni postav, Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, 10000 Zagreb
Vrijeme održavanja: subota, 24. 10. 2020., 10 sati (od 25. listopada 2020. snimka će biti dostupna na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla)
Kolekcionar: gosp. Zlatko Ivković
Autorica programa: Markita Franulić, TMNT
Suradnici: Katarina Ivanišin Kardum, Marijo Zrna, Goran Rajič, TMNT
Osoba za kontakt: Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr


Iako su razlozi i motivi skupljanja različiti, za većinu kolekcionara primarna vrijednost njihovih zbirki i samog čina prikupljanja, emocionalne je, a ne materijalne prirode. Premda psiholozi znaju spominjati „mračnu stranu“ kolekcioniranja, ono je uglavnom povezano s pozitivnim emocijama, uz fascinantnu činjenicu da se može skupljati gotovo sve. Ljubav kolekcionara prema prikupljanju nesebična je poput prave ljubavi. Ne temelji se na želji za posjedovanjem, već na predanosti, želji za dijeljenjem i zajedničkim rastom. 
Kroz program Kolekcionar, u TMNT-u ćemo predstaviti znanje o tehničkoj građi i ljubav prema njoj, razgovorom s kolekcionarom, gosp. Zlatkom Ivkovićem. Predmetni program je dio edukativne muzejske akcije EMA 2020. čija je tema LJUBAV.

Gospodin Ivković rođen je 1949. godine u Zagrebu gdje se i školovao za telekomunikacijskog tehničara. Višedesetljetni radni staž stekao je u tadašnjem PTT-u, odnosno HPT-u. Već 1974. godine počinje se zanimati za stare telefonske aparate, a tijekom rada u PTT-u stječe specifična znanja, pa se osim prikupljanja telefonskih aparata bavi i njihovim popravcima kao i restauracijom. Svoje znanje je ustrajno nadograđivao suradnjom s drugim kolekcionarima, muzejskim ustanovama, kao i sudjelovanjem na sajmovima antikviteta u zemlji i inozemstvu. U povodu 25. godišnjice kolekcionarskog rada 1999. godine predstavio je u Muzeju grada Zagreba svoju bogatu kolekciju telefona uspješnom i posjećenom izložbom. Zbirka Zlatka Ivkovića danas je dio fundusa HT muzeja u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata, a bavi se i prikupljanjem hrvatskog vojnog i ratnog znakovlja iz vremena Domovinskog rata te uskoro planira izložbu na tu temu. Gospodin Ivković primjer je savjesnog i skrupuloznog kolekcionara, čiji zavidan kolekcionarski staž i opus zaslužuje biti predstavljen široj javnosti.

Sudjelovati u vodstvu može se uz kupljenu ulaznicu za zbirke muzeja. Djeca do 7 godina starosti imaju besplatan ulaz u Muzej. Nije potrebna prethodna najava dolaska.

Informacije:
Katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr
01/4844 050
Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta18, Zagreb
Fotografije događaja