Događaj
od 16.siječnja
do 16.siječnja

subota
od 10:30 do 11:00

120 godina željezničke pruge ZAGREB – SAMOBOR

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 16.01.2021
Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će prigodnim online predavanjem 16. siječnja 2021. s početkom u 10.30 sati, 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka

120 godina željezničke pruge ZAGREB – SAMOBOR

Predavač je dr. sc. Zlatko Hinšt

Predavanje dr. Hinšta prenosit ćemo uživo na Facebook profilu TMNT-a. Predavanje će trajati oko 40 minuta. Događanju mogu prisustvovati svi pratitelji Facebook profila TMNT-a. Snimka predavanja bit će dostupna i na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Od 16. siječnja 1901. „Samoborček“ je prevozio umorne radnike, pospane đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje... Postao je nezamjenjivo prijevozno sredstvo zagrebačkih izletnika. Približio je gradove Samobor i Zagreb, povezao je obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova, zbližavao je ljude i njihove sudbine, postao je sastavni dio života i ljudi koje je povezivao... Na svom putu od Zagreba prema Samoboru prevaljivao je desetljećima dvadesetak kilometara kroz ukupno dvadeset i pet postaja. Parnu lokomotivu s vagonima zamijenio je svojedobno u svjetskim okvirima najmoderniji aluminijski diesel elektromotorni vlak (DEV). No, niti ta tehnološka prednost nije ga mogli spasiti sudbine. Samoborček je proglašen nerentabilnim i ukinut na staru godinu 1979., kada je krenuo na svoju posljednju vožnju iz Zagreba, kao gotovo osamdesetogodišnji starac. Na tom ispraćaju nije svirala glazba i nije bilo dirljivih riječi oproštaja. Zvižduci su bili tihi, zvučali su poput jecaja za nesretnom sudbinom, a vožnja prema Samoboru bila je sporija no ikada. Odvezao se tako naš „Samoborček“ zauvijek u povijest. 

Tehnički muzej Nikola Tesla čuva danas „Peglicu“ i jedan putnički vagon u svom stalnom postavu, kao jedine nijeme svjedoke toga vremena kojeg mnogi sa sjetom još pamte. Parna lokomotiva proizvedena je 1930. u Njemačkoj i korištena je na pruzi Zagreb-Samobor između 1930 i 1960. godine. 

O predavaču:

Zlatko Hinšt rođen je 1954. godine u Zagrebu, a gdje živi i radi. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je (sociologija kao A i filozofija kao B grupa predmeta) i magistrirao sociologiju (socijalnu ekologiju). Radio je 35 godina na željeznici (HŽ) na ekonomskim stručnim poslovima, baveći se pretežno ekonomskom analizom poslovanja, ali širim pristupima struci i društvenih znanosti. Sada je umirovljenik. Suradnik je i docent Međunarodne akademije znanosti (AIS - Internacia Akademio de la Sciencoj) San Marino. Predavao je mnogo puta u struci na temelju svojih referata u okviru znanstvenih, stručnih i drugih instanci u zemlji i na esperantu u okviru spomenute akademije AIS San Marino te drugih esperantskih organizacija i manifestacija u zemlji i inozemstvu. Napisao je preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka koji su objavljeni u časopisima i na internetu. Posebno su važni radovi vezani za ekonomiju željeznica i pojedine aspekte prometa, potrošnju energije, eksterne efekte, zaštite okoliša i socijalne ekologije, kao i specifični prikazi i studij knjiga iz društvenih znanosti, s naglaskom na sociologiju i njezine discipline.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja