Događaj
od 05.srpnja
do 09.srpnja

ponedjeljak/petak
od 00:00 do 00:00

Ljeto kod Tesle - prvi tjedan: Provjeri svoj DNK, razinu vitamina ili sašij novu stvar od stare majice

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 05.07.2021

SVE RADIONICE SU ZA OVAJ TJEDAN POPUNJENE. PRATITE NAS DALJE ZA NOVI CIKLUS, USKORO OBJAVLJUJEMO PROGRAM

U prvom tjednu održavanja programa Ljeto kod Tesle svoje programe u Tehnički muzej Nikola Tesla donose Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti i Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG radionicama na kojima će mali i veliki moći naučiti sve o skrivenim šećerima i vitaminima, raditi pokuse s DNK ili reciklirati svoju odjeću kojoj treba makeover.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a mjesto na radionici je rezervirano tek nakon potvrde organizatora na mail kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Radionice:

Bioteka: Skriveni šećeri i vitamini
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 5. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

Znanost je super, šećeri su super. Znanstvena radionica o šećerima mora da je super na kvadrat! A tek vitaminska bomba koji ćemo napraviti kad saznamo koje to namirnice imaju najviše vitamina C? Ima li ga više u limunu ili krastavcu ili naranči? A gdje ima najviše šećera? Zasuči rukave, posluži se laboratorijskim priborom i kreni u potragu za šećerima i vitaminom C u brojnim namirnicama koje svakodnevno koristimo
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 5. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Radionica je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole.
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 5. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Bioteka: Izoliraj me!
Vrijeme održavanja: utorak, 6. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

Dosta nam je izolacije, ali samo kad su druženja u pitanju! U ovoj radionici tražimo i izoliramo boje iz listova biljaka, razmišljamo zašto su te boje važne i kakve veze te boje imaju s našim životom. A kad je život u pitanju, on počinje s našom jedinstvenom DNK. Znate li kako izgleda?
Želimo li vidjeti kako izgleda DNK, trebat će nam nešto što sadrži DNK. To uopće nije problem jer sva živa bića sadrže DNK. Možda ste se već razveselili, ali ne, ne možete dovesti svog mlađeg brata ili kućnog mačora Mikija da radimo pokuse na njemu! Postoje i prikladniji izvori DNK koji ćete nakon izolacije moći vidjeti i ponijeti kući! Čekamo vas!
Radionica je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole.
Vrijeme održavanja: utorak, 6. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 10
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

ZMAG - Mateja Medić: Mašta reciklira svašta- kreativno recikliranje odjeće
Vrijeme održavanja: petak, 9. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

Na svijetu živi oko 8 milijardi ljudi, a svi mi proizvodimo puno smeća koje nažalost puni odlagališta i šteti okolišu. Stanovništvo raste iz godine u godinu, što znači da moramo proizvoditi sve više svega, što zauzvrat stvara više otpada. Toliko smo se navikli da se stvari masovno proizvode i izrađuju da kupujemo stvari onoliko brzo koliko ih bacamo. Nažalost, mnoge kvalitetne stvari i dalje završavaju na odlagalištima otpada. Bez obzira radi li se o savršeno upotrebljivom namještaju, elektronici ili odjeći, žalosno je vidjeti dragocjene materijale i resurse koji propadaju.
Dakle, umjesto da svoja odlagališta koja su vrlo štetna za okoliš, punimo s više otpada, važno je da odvojimo vrijeme da nađemo novu svrhu starim stvarima koliko god možemo jer time smanjujemo količinu onoga što odlazi na odlagališta, te ne koristimo nove sirovine iz prirodnih resursa potrebnih u proizvodnji novih stvari.
Tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša. Pored negativnih posljedica proizvodnje, veliki problem predstavlja i gospodarenje tekstilnim otpadom. Prema statističkim podacima svako kućanstvo godišnje proizvede 4 kg tekstilnog otpada, a čak 90% otpada nastalog unutar kućanstava moglo bi biti ponovno iskorišteno.
Sudionici će na radionici naučiti kako ponovno upotrijebiti odnosno kreativno reciklirati staru T-shirt majicu, koja bi inače završili na odlagalištu otpada. Okolišu ćemo tako napraviti uslugu, a sebi izraditi koristan predmet kao što je nova torba, nakit ili marama.
Za radionicu su potrebne 3 rastezljive T-shirt majice, oštre škare koje dobro režu tekstil i dobra volja da se kreativno zabavljamo dajući novi život starim majicama.
Radionica je namijenjena polaznicima svih dobi.
Vrijeme održavanja: petak, 9. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Broj polaznika: 8
Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

O voditeljima radionice:

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Udruga Bioteka je od osnutka 2010. do danas provela više od 70 projekata koji podižu razinu kvalitete STEM obrazovanja, donose istraživačku, projektnu i problemsku nastavu sukladno suvremenim metodama poučavanja, uključuju djecu, mlade i javnost u projekte zaštite okoliša i prirode, zagovaraju analitički, kritički i argumentirani pristup rješavanju problema, potiču međusektorsku suradnju, prenose znanja o učinkovitim metodama obrazovanja, doprinose održivom razvoju te osnažuju lokalne zajednice za pokretanje pozitivnih društvenih promjena.
Na nacionalnoj razini organizacija je prepoznata po stručnim internetskim portalima www.biologija.com.hr (za odrasle) i www.bioteka.hr (za djecu i mlade), zatim Programu edukacije koji uključuju provedbu STEM radionica tijekom cijele školske godine (stem.bioteka.hr), ljetne i zimske STEAM kampove i putujući koncept „Bioteka u pokretu“ koji znanstvene radionice donosi osnovnoškolskoj djeci diljem zemlje.
Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG

O voditeljici:
Mateja Medić dugogodišnja je voditeljica raznih kreativnih radionica za djecu i odrasle na temu održivog življenja s fokusom na teme zdrave prehrane i održive potrošnje, otpada te kreativne ponovne upotrebe odbačenih stvari i materijala.

O organizaciji:
Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste.
Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Godinama razvija prostore istraživanja i učenja praktične primjene znanja i vještina za održivo življenje primjenjujući permakulturni dizajn i poštujući permakulturnu etiku (briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa). Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar.
ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.

Urban M međunarodni je Interreg projekt kojeg u Republici Hrvatskoj kao partner provodi Grad Zagreb od 2017. godine. Tijekom 2021. projektu se kao partner pridružuje i Tehnički muzej Nikola Tesla. Urban M potiče promjenu praksi vezanih uz suradnju i poticanje inovacija kroz makerspace kulturu, kao i razvoj malog i srednjeg obrtništva kroz transfer znanja svih dionika uključenih u projekt. Projekt uključuje i mjere razvoja inovativne infrastrukture vezane uz pojavu makerspace prostora. U sklopu projekta napravljen je Akcijski plan razvoja maker kulture.

Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.
Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona - Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ - Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona - Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar - ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa - ZMAG.
Fotografije događaja