Događaj
od 19.srpnja
do 21.srpnja

ponedjeljak/srijeda
od 00:00 do 00:00

Ljeto kod Tesle - treći tjedan: Od modelarstva do programiranja i robota

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 19.07.2021
Ljeto kod Tesle - treći tjedan: Od modelarstva do programiranja i robota

ZAHVALJUJEMO NA VELIKOM INTERESU. SVE RADIONICE SU POPUNJENE I ZBOG TOGA SMO OTVORILI JOŠ JEDAN DODATNI TERMIN radionica ZA IRIM - Institut za razvoj i inovativnost mladih u petak, 23. srpnja 2021. na koje se možete prijaviti preko sljedeće poveznice : https://forms.gle/X4t32aVQB9APshfY7


U trećem tjednu programa Ljeto kod Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla naučite sve maketarstvu i lemljenju, uronite u svijet programiranja micro:bita, provjerite o čemu sanjaju micro:Maqueen roboti i povežite sve zajedno s hrpom senzora i dodataka iz BOSON kita. Svoj program donose nam IRIM - Institut za razvoj i inovativnost mladih i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Ovotjedne radionice podijeljene su na početničke i napredne. Svi su pozvani na sudjelovanje neovisno o predznanju.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a za sudjelovanje je moguće se prijaviti na https://forms.gle/HhSvYer97ByCCWt78 


Radionice:

IRIM - Institut za razvoj i inovativnost mladih:
Uvodna radionica programiranja s micro:bitom i micro:Maqueen robotom
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 15:00 - 16:30h

Napredna radionica programiranja s micro:bitom i BOSON setom dodataka

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 16:30-18:00

Hrvatska zajednica tehničke kulture:
Osnove modelarstva i vježbe lemljenja
Vrijeme održavanja: utorak, 20. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h

IRIM: Uvodna radionica programiranja s micro:bitom i micro:Maqueen robotom

Vrijeme održavanja: srijeda, 21. srpnja 2021., 15:00-16:30h

IRIM: Napredna radionica programiranja s micro:bitom i BOSON setom dodataka

Vrijeme održavanja: srijeda, 21. srpnja 2021., 16:30-18:00h

IRIM - Institut za razvoj i inovativnost mladih:
1) Uvodna radionica programiranja s micro:bitom i micro:Maqueen robotom

U uvodnoj radionici s micro:bitom i micro:Maqueen robotom upoznat ćete njihove dijelove i karakteristike te izraditi nekoliko jednostavnih primjera programa koji će vas uvesti u svijet programiranja i bolje upoznati s osnovnim funkcionalnostima micro:bita i micro:Maqueen robota. Naučit ćete koristiti naredbe za prikaz sličica, brojeva, teksta, jednostavnih animacija na zaslonu micro:bita, kreirati i koristiti varijable te kako postaviti i provjeriti uvjete za izvršavanje dijela programskoga kôda. Pokrenut ćete robot da vozi u različitim smjerovima uz zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.
Radionica je namijenjena djeci od 7 godina na dalje, a primamo i odrasle
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 15:00 - 16:30h ili srijeda, 21. srpnja 2021., 15:00-16:30h
Broj polaznika: 6
Prijave ovdje: https://forms.gle/HhSvYer97ByCCWt78 

2) Napredna radionica programiranja s micro:bitom i BOSON setom dodataka

Na naprednoj radionici s micro:bitom i BOSON kompletom napravit ćete korak dalje u upoznavanju osnova elektronike uočavanjem odnosa između senzora, mikrokontrolera i izvršnih uređaja te razlike između digitalnih i analognih modula. BOSON komplet sadrži tipkalo, potenciometar, senzor za pokret i senzor za zvuk, svjetleću dioda, ventilator, servo motor i traku s RGB svjetlećim diodama. Na radionici ćete izraditi zanimljive projekte povezivanjem senzora i izvršnih uređaja poput pametne lampe, digitalne svjećice za tortu, rampe te ventilatora čiji rad pokreće vaša blizina i druge.
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 19. srpnja 2021., 16:30-18:00 ili srijeda, 21. srpnja 2021., 16:30-18:00
Broj polaznika: 6
Prijave ovdje: https://forms.gle/HhSvYer97ByCCWt78 


O organizaciji:
Misija Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) je potaknuti i osnažiti svu djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom, donacijama i drugim aktivnostima.
Udruga je razvila i provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih te je razvila obitelj platformi i projekata poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih poput robotičke lige i Internet of Things aktivnosti.
Voditelj radionica je Dino Šeketa, IRIM-ov edukator i student diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Detaljnije informacije na: https://croatianmakers.hr/ 


Hrvatska zajednica tehničke kulture:
3) Osnove modelarstva i vježbe lemljenja
Na radionici mali i veliki polaznici savladat će osnove modelarstva. Kroz različite aktivnosti, radionica potiče razvoj motoričkih sposobnosti, logičke i prostorne inteligencije te socijalnih vještina i kreativnog mišljenja. Lemilica je najbolji prijatelj svakog zainteresiranog za STEM/STEAM područja, a ako imate strah od lemljenja, ovo je idealna prilika da ga napokon savladate.
Vrijeme održavanja: utorak, 20. srpnja 2021., 10:00 - 13:00h
Prijave ovdje: https://forms.gle/HhSvYer97ByCCWt78

O voditeljima: Hrvoje Vrhovski, voditelj radionica u HZTK i Bojan Floriani, organizator radionica u HZTK

O organizaciji:
Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja je usmjerena na razvoj i promociju tehničke kulture. Zajednica, njezine članice i udruge koje su u njih učlanjene, osobitu pozornost posvećuju izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. Hrvatska zajednica tehničke kulture uključuje 29 gradskih i 19 županijskih zajednica te 13 saveza i društava koji se bave tehničkim odgojem i izobrazbom mladeži te popularizacijom znanosti i tehnike u području novatorstva, informatike, radioamaterizma, zrakoplovstva, astronautike i raketarstva, robotike, automodelarstva, filma, fotografije, kajakaštva, ronilaštva i pedagogije tehničke kulture. Organizirana djelatnost u tehničkoj kulturi započela je 1946. pri Fiskulturnom savezu Hrvatske, a nastavljena je 1948. u sastavu Narodne tehnike, od koje je 1992., promjenom imena, nastala današnja organizacija. Broju s više od 60 000 članova treba pridodati i više od 50 000 mladih koji prolaze različite tečajeve, ljetne škole, smotre i natjecanja. Djelatnost Zajednice odvija se i kroz pokret Nauka mladima (1964–92), Klubove mladih tehničara i Učeničko zadrugarstvo. Postignuti su zapaženi uspjesi i na inozemnim nastupima, posebice u informatici, novatorstvu, radioamaterizmu, zrakoplovstvu i filmskom stvaralaštvu.
Detaljnije informacije na: https://www.hztk.hr/

Pilot-projekt Makers` Community Hub dio je provedbe Akcijskog plana projekta Urban M, osmišljen uz uključivanje dionika.

Partneri: Grad Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla
Koordinator pilot-projekta: Radiona – Zagreb Makerspace
Dionici u projektu: Algebra, Bioteka, Gradionica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska zajednica Tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Impact Hub Zagreb, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Obrtnička komora Grada Zagreb, Radiona – Zagreb Makerspace, samostalna umjetnica Nina Iris Bešlić, Zagrebački inovacijski centar – ZICER, Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.
Fotografije događaja