Događaj
od 11.rujna
do 11.rujna

subota
od 19:00 do 20:30

FILMSKI PROGRAM U TEHNIČKOM - subota 11.9.2021.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 11.09.2021
FILMSKI PROGRAM U TEHNIČKOM
subota 11.9.2021., 19 sati

Tehnički muzej Nikola Tesla
Kabinet Nikole Tesle
Ulaz besplatan!
Obavezna rezervacija mjesta na: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Raspored projekcija:

I RADNICA I MAJKA: ZAŠTITA ZDRAVLJA ŽENE RADNICE
dokumentarni, 1958.
Trajanje: 16'
REŽIJA:
Fedor Škubonja
SCENARIJ:
Zvonimir Berković
KAMERA:
Nedjeljko Ćaće
MONTAŽA:
Josip Remenar
PRODUKCIJA:
Zora film

Edukacijski film namijenjen radnicama. Kroz priče sedam radnica koje rade na različitim vrstama poslova (tvornički rad, rad na terenu, poljoprivredni rad, rad u bolnici…) radnice se nastojalo upoznati s opasnostima pri radu, njihovim pravima te postupcima i mjerama zaštite. U fokusu je zaštita trudnica, odnosno štetni utjecaji rada na trudnoću te na spolne i reproduktivne organe.

SPRIJEČI NESREĆU U TEKSTILNOJ INDUSTRIJI
dokumentarni, 1953.
Trajanje: 16'
REŽIJA:
Krešo Golik
KAMERA:
Jure Ruljančić
MONTAŽA:
Radojka Ivančević
GLAZBA:
Vladimir Kraus-Rajterić
PRODUKCIJA:
Jadran film

Edukacijski film Inspekcije rada SR Hrvatske o mogućim opasnostima pri radu u tekstilnoj industriji i potrebnim mjerama opreza. Film je izvorno bio namijenjen tekstilnim radnicama s ciljem sprečavanja najčešćih ozljeda. Uz obrazovnu ima i veliku dokumentarnu vrijednost jer prikazuje strojeve u pogonima proizvodnje tekstila (posebice strojeve za tkanje) i način rada na njima.


Razgovor: UVJETI RADA I ZAŠTITA RADNICA – NEKAD I DANAS
Gošća: Ana Vragolović
Moderatorica: Kosjenka Laszlo Klemar

U filmu Fedora Škubonje I radnica i majka: zaštita zdravlja žene radnica narator pripovijeda: Golemu brigu posvećuje zajednice zaštiti rada radnih ljudi, od zakonskih propisa do odluka radničkih savjeta, sve je posvećeno naporima da se zaštiti njihov život i zdravlje. Da je tome zaista bilo tako, svjedoči brojna sačuvana dokumentacija, od tvorničkih publikacija, izdanja Zavoda za nakladničku djelatnost iz sigurnosti na radu i Inspekcije rada itd. pa do dokumentarnog i edukativnog filmskog materijala. Posebna pažnja posvećivala se zaštiti žena koje se upravo kroz industriju od 1950-ih godina na dalje u sve većem broju uključuju u polje rada. U zagovaranju radničkih prava žena posebnu su ulogu imali aktivi žena radnica koji su djelovali u manje-više svakoj tvornici. Njihova je uloga bila naročito važna u rješavanju problema čuvanja djece/ otvaranja tvorničkih vrtića, tvorničkih menzi, servisa za pranje i sl. kako bi se umanjio teret žena koje su ujedno bile i radnice i majke i supruge. Iako radni uvjeti radnica niti u vrijeme procvata industrije 1970-ih godina nisu bili idealni, a rad je, naročito u tekstilnoj industriji koja je zapošljavala najveći broj žena, oduvijek bio težak, iscrpljujući i potplaćen, iz današnje perspektive čine se nedostižnima. O uvjetima rada radnica (s naglaskom na tekstilne radnice) danas, aktualnim međunarodnim inicijativama usmjerenim na poboljšanje uvjeta rada i ostvarivanje radničkih prava te aktivnostima sindikalnih udruženja, razgovaramo s nezavisnom novinarkom, aktivisticom i sindikalisticom Anom Vragolović.

ANA VRAGOLOVIĆ diplomirala je indologiju te latinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao nezavisna novinarka, aktivistica i predstavnica sindikalnih udruženja već se niz godina bavi uvjetima rada, s fokusom na tekstilnu industriju. Bila je zaposlena u Hrvatskom centru za radničku solidarnost na međunarodnom programu za osnaživanje i organiziranje radnica u tekstilnoj industriji, u okviru kojega je organizirala te kao govornica sudjelovala na nizu tribina o uvjetima rada te radila na terenu s radnicama. Kao nezavisna novinarka surađivala je s nekoliko portala pišući o aktualnim radničkim problemima, štetnosti „prebrze“ industrije mode za okoliš i radnike/ce te drugim povezanim temama. Tijekom 2018. godine provodila je terensko istraživanje uvjeta rada u četiri hrvatske tekstilne tvornice za Clean Clothes Campaign, globalnu organizaciju koja se bori za poboljšanje uvjeta rada u tekstilnoj industriji i ostvarivanje prava tekstilnih radnica. Trenutno je zaposlena u Novom sindikatu, na aktivnostima vezanim uz Clean Clothes kampanju, gdje također sudjeluje u borbi za prava radnica tekstilne tvornice Orljava, koja je od nedavno u stečaju.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050; marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja