Događaj
od 02.listopada
do 02.listopada

subota
od 10:00 do 11:00

Webinar: Dragana Modrić: Žene i industrijski rad

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 02.10.2021
Pozivamo vas na webinar Dragane Modrić koji će se održati 2.10. u 11 sati!

Sredina prošlog stoljeća obilježena je značajnim ekonomskim i društvenim promjenama, prvenstveno izazvanim ubrzanom industrijalizacijom.
Zahvaljujući politici ravnomjernog razvoja zemlje, gotovo svaki grad (uključujući i otoke) imao je tvornicu. Po prvi put mogućnost zapošljavanja, pod jednakim uvjetima, dobile su i žene što je rezultiralo masovnijim ulaskom žena u sferu rada. Osim ekonomske neovisnosti, rad u tvornici ženama je donio i emancipacijske pomake; naučile su čitati i pisati, voziti bicikl, njegovati osobnu higijenu, sudjelovati u sportskim i kulturnim aktivnostima i donositi samostalno
(političke) odluke unutar kolektiva. Ukratko, postale su društveno vidljive.

Što je sa nasljeđem žena radnica danas, koliko su emancipacijski procesi koje vežemo uz industrijski rad vidljivi unutar dominatnih narativa sjećanja i jesu li na primjeren način prezentirani u muzejskim postavima? Na ta i još mnoga druga pitanja odgovore ćemo zajednički potražiti na webinaru pod nazivom "Žene i industrijski rad".

O voditeljici webinara:
Dragana Modrić je doktorandica na Poslijediplomskom doktorskom studiju Humanističke znanosti, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje kao vanjska suradnica-asistentica predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti, na kolegijima Teorija likovnih umjetnosti i Pisati o suvremenoj umjetnosti i arhitekturi - kritička teorija i interpretacijski modeli. Bogato iskustvo rada u kulturi stekla je kao voditeljica Galerije Sikirica, gdje proteklih 10. godina radi na poslovima vezanim uz muzejsku djelatnost. Kao kustosica organizirala je niz izložbi, te je pokrenula istraživačko participativni program u sklopu kojeg istražuje fenomene od interesa za lokalnu zajednicu (ženska lokalna povijest, industrijska baština i kultura sjećanja). Teme njezina povezivanje i primjena koncepata iz područja teorije filozofije politike u polje umjetnosti, materijalni i nematerijalni aspekti industrijske baštine socijalizma, politike sjećanja industrijskih radnika i modeli reprezentacije industrijske baštine socijalizma u umjetnosti.

Webinari su namijenjeni mladima u dobi od 15 do 25 godina.

Za sudjelovanje u webinarima potrebno je prijaviti se na:
tea.kantoci@zenstud.hr

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je
481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup.
Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.
Fotografije događaja