Događaj
od 02.studenog
do 30.studenog

utorak
od 00:00 do 00:00

MJESEC ASTRONAUTIKE ZAGREB 2021.

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 02.11.2021

Od 02.11. do 30.11.2021. u Zagrebu se održava manifestacija pod nazivom MJESEC ASTRONAUTIKE u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS) te suorganizatora Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), Amatersko raketno astronautičkog kluba Dubrava (ARAKD) i Astronomsko astronautičkog društva Zadar (AADZ).

Ova manifestacija ima tradiciju održavanja preko 50 godina sa ciljem popularizacije astronautike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja. Posebno je cilj zainteresirati i mlađe naraštaje za raketnu tehniku i raketno modelarstvo. Do sada se ova manifestacija odvijala u cijelom nizu gradova širom Hrvatske, a ove godine ponovno se vraća u Zagreb, u prostore Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Program se sastoji od prigodne izložbe o teleskopu Hublle i predavanja.

Ulaz na predavanja je besplatan. Broj ulaznica je ograničen i ulaznice će se dijeliti na dan predavanja na blagajni Muzeja od 9 do 17 sati. Na predavanju je obavezno pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.
Predavanja će se moći pratiti i u prijenosu u živo na facebook stranici Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

PROGRAM

Izložba o teleskopu Hublle, autori Tihomir Marjanac, Karlo Bermanec i Marina Čalogović iz ProGEO Hrvatska

2. studenog 2021. u 18 sati
Predavanje NASELJAVANJE MARSA, dr.sci. Goran Hudec
Zašto letjeti na Mars i što znači putovati od Zemlje do Marsa? Koji su sve rizici vezani uz let do Marsa? Naravno na Mars će se letjeti zato jer smo znatiželjna vrsta i zato jer to možemo. Zato jer je tamo Mars. Vrlo je važno otkriti da li je bilo života na Marsu jer će to utjecati na sve naše planove za naseljavanje Marsa. Priprema se oprema za prve letove te izrađuju planovi kako će izgledati prva naselja na Marsu.

9. studenog 2021. u 18 sati
Predavanje ASTRONAUTIKA DANAS I SUTRA, Ante Radonić
Bit će posebno riječi o događajima ostvarenim u ovoj godini. Tako ćemo se upoznati s prvim helikopterom na Marsu i s prvim kineskim robotskim roverom na tom planetu. Govorit ćemo i o raketnim letjelicama i svemirskim brodovima privatnih tvrtki. Saznat ćemo nešto i o izuzetno zanimljivim misijama istraživanja asteroida. Tu su i pripreme za nove misije na Mjesec. Kada očekujemo nove letove s posadom na Mjesec?

16. studenog 2021. u 18 sati
Predavanje GAGARINOV SVEMIRSKI RAKETOPLAN, dr.sci. Tihomir Marjanac
Gagarinov svemirski raketoplan: Nakon prvog svemirskog leta Yuri Gagarin je s ostalim kozmonautima bio upućen na studij u Zrakoplovnu akademiju, gdje su diplomirali početkom 1968. g. sa zajedničkim projektom višenamjenske letjelice koje bi sljetala poput aviona. Gagarin je konstruirao i testirao 'Model Jug', koji nikad nije realiziran.

23. studenog 2021. u 18 sati
Predavanje Deep Space Network iliti kako razgovaramo sa svemirskim sondama, Karlo Bermanec
Predavanje o tehnologiji kojom ostvarujemo dvosmjernu komunikaciju i s najudaljenijim svemirskim sondama. Obuhvaća fiziku radio-komunikacije, načine i brzine prijenosa podataka u svemiru i kako primamo slike udaljenih svjetova.

30. studenog 2021. u 18 sati
Predavanje KAKO ROVERI ANALIZIRAJU POVRŠINU PLANETA, dr.sci. Marina Čalogović
Predavanje opisuje analitičke metode i instrumente koje koriste roveri za analizu stijena na planetima i mjesecima.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050, marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja