Događaj
od 06.studenog
do 06.studenog

subota
od 10:30 do 12:30

Radionica Novi strojevi u monotipiji

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 06.11.2021
U sklopu izložbeno-edukativnog projekta Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci, kojim se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla povodom Godine čitanja obilježava manifestacija Mjesec hrvatske knjige, ovu subotu, 6.11.2021. u vremenu od 10.30 do 12.30 sati održava se radionica Novi strojevi u monotipiji.

Sadržajna podloga radionice je pisano djelo Fausta Vrančića Novi strojevi (Machinae Novae), objavljeno u Italiji početkom 17. stoljeća. Djelo sadrži 49 bakropisa na kojima je Vrančić uz opise prikazao 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija, pokrivajući vrlo široko područje tehnike. Tijekom radionice, sudionici će čitati Vrančićeve opise strojeva bez uvida u ilustracije, potom tehnikom monotipije samostalno ilustrirati pročitani tekst te naposljetku svoje ilustracije uspoređivati s Vrančićevima. Radionicom se čitanjem i kreativnim izražavanjem promovira Vrančićev doprinos na području razvoja inženjerstva. Za dio sudionika ovo će biti prvi susret s izražajnim mogućnostima tehnike monotipije, a primjer umjetničkog stvaralaštva ovom tehnikom bit će prezentiran na primjeru otiska Vrančićevog „Letećeg čovjeka“ na platnu u izradi akademske slikarice Katarine Ivanišin Kardum, višeg kustosa pedagoga iz Tehničkog muzeja Nikole Tesle koja će i voditi radionicu.
Radovi polaznika radionice prezentirat će se na izložbi Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci.

Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, 10000 Zagreb, Hala A - prostor izložbe Čovjek i tehnika – povijesno putovanje s knjigom u ruci

Najniža dobna granica za sudjelovanje u radionici Novi strojevi u monotipiji je 10 godina.
Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje.
Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prethodna najava na e-mail: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr
Fotografije događaja