Događaj
od 16.studenog
do 16.studenog

utorak
od 18:00 do 19:15

Mjesec astronautike: Online predavanje GAGARINOV SVEMIRSKI RAKETOPLAN, dr. sc. Tihomir Marjanac

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 16.11.2021
PREDAVANJE ĆE SE ODRŽATI BEZ PRISUTNOSTI PUBLIKE U JAVLJANJU UŽIVO na Facebook profilu Muzeja.

Gagarinov svemirski raketoplan: Nakon prvog svemirskog leta Jurij Gagarin je s ostalim kozmonautima bio upućen na studij u Zrakoplovnu akademiju, gdje su diplomirali početkom 1968. sa zajedničkim projektom višenamjenske letjelice koje bi sljetala poput aviona. Gagarin je konstruirao i testirao 'Model Jug', koji nikad nije realiziran.

Od 2. do 30.11.2021. u Zagrebu se održava manifestacija pod nazivom MJESEC ASTRONAUTIKE u organizaciji Hrvatskoga astronautičkog i raketnog saveza (HARS ) te suorganizatora Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), Amaterskog raketno-astronautičkog kluba Dubrava (ARAKD) i Astronomskog astronautičkog društva Zadar (AADZ).
Ova manifestacija ima pedesetogodišnju tradiciju održavanja s ciljem popularizacije astronautike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ta područja. Također, cilj je zainteresirati mlađe naraštaje za raketnu tehniku i raketno modelarstvo. Do sada se ova manifestacija odvijala u nizu gradova širom Hrvatske, a ove godine ponovno se vraća u Zagreb, u prostore Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Program se sastoji od prigodne izložbe o teleskopu Hubble i predavanja.


Fotografije događaja