Događaj
od 07.prosinca
do 07.prosinca

utorak
od 09:30 do 21:00

Obilježavanje Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 07.12.2021
Obilježavanje Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara

Vrsta događanja: online izlaganja /izložba
Mjesto događanja: Facebook profil i stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla (TMNT)
Vrijeme događanja: utorak, 7.12. 2021., od 9.30 do 11.30 sati

Svi pratitelji Facebook profila TMNT-a, u utorak, 7.12.2021, povodom obilježavanja Dana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, imat će priliku saznati razne zanimljivosti te steći praktična znanja na temu pčela i pčelarstva. Sudionici programa pojasnit će nam zašto su važne i kako možemo osigurati dom solitarnim pčelama, kako Gradska pčelarska služba zbrinjava rojeve pčela i kada ih kontaktirati te kako se koriste nove tehnologije za praćenje kretanja pčela na testnim minskim poligonima. Također, u stalnom postavu TMNT-a, na početku odjela Osnove poljodjelstva, otvorit ćemo izložbu fotografija Pčela, cvijet i grad.

Program će se održati javljanjem uživo iz dvorišta i stalnog postava TMNT-a. Od 10.12.2021. snimke svih izlaganja bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Izložba će ostati otvorena do 9. siječnja 2022. te će je moći pogledati svi posjetitelji Muzeja uz kupljenu ulaznicu za stalni postav.

Program:

9.30. Pčele, a ne bodu! - o važnosti solitarnih pčela i njihovoj ulozi u oprašivanju te kako im možemo u urbanim sredinama osigurati dom govorit će tijekom javljanja iz vrta s medonosnim biljem TMNT-a prof.dr.sc. Nikola Kezić. Profesor Kezić umirovljeni je profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je bio redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za pčelarstvo. Osim na znanstveno-istraživačkom polju, profesor Kezić istaknuo se na polju popularizacije znanosti. Posljednjih godina vodi inkluzivnu školu za pčelare u koju su uključene osobe s invaliditetom. Član je znanstvenog vijeća CTRO-HCR, EURBEE, Research network for Sustainable Bee Breeding. Redovni je član Akademije poljoprivrednih znanosti. Član je međunarodnog časopisa Journal of Central European Agriculture, čiji je nekadašnji glavni urednik. Profesor Kezić odlikovan je Redom hrvatskog pletera te je redoviti suradnik TMNT-a.

10.00. Primjena besposadnih letjelica za praćenje pčela koje traže mine – o mogućnostima besposadnih letjelica (dronova) za zračna snimanja, tehnologije u kojima se snimanje obavlja, navigacijskim sustavima koji omogućavaju precizno povezivanje snimke s geografskom lokacijom snimanog područja te korištenju ove tehnologije za praćenje kretanja pčela na testnim minskim poligonima izlagat će tijekom javljanja uživo iz muzejskog dvorišta izv.prof.dr.sc. Mario Muštra i doc.dr.sc. Tomislav Radišić.
Mario Muštra je izvanredni profesor na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kao član Katedre za opće programske sadržaje predaje kolegije povezane s mobilnim komunikacijama te navigacijskim i radarskim sustavima. U znanstvenom istraživanju bavi se digitalnom obradom slike i video, komunikacijskim i navigacijskim sustavima te razvojem besposadnih letjelica. Tomislav Radišić je docent na Zavodu za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kao voditelj Katedre za vojno zrakoplovstvo predaje kolegije vezane uz teoriju leta, zrakoplovnu navigaciju i operacije besposadnim letjelicama. U znanstvenom istraživanju bavi se navigacijom, složenošću i upravljanjem u zračnom prometu te besposadnim letjelicama.

10.45. Nije potres, nije grmljavina, nije ni 5G… moj problem od jutros su PČELE! – o ulozi Pčelarskog dežurstva – Gradske pčelarska službe, odnosno što načiniti kad u našem gradskom kvartu uočimo roj pčela, govorit će nam stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u očuvanja pčela medarica u urbanim sredinama i zaštiti građana , pčelar Anto Matijević.

11.15. Pčela, cvijet i grad – online otvorenje izložbe fotografija pčela na cvijetu autora, poznatog požeškog pčelara Davorina Krakara kao i pčela u gradu nastale tijekom provedbe pčelarskog dežurstva u Gradu Zagrebu. Izložba ukupno deset fotografija ostat će u postavu Muzeja, na početku odjela Osnove poljodjelstva, do 9. siječnja 2022.

Autor programa: Katarina Ivanišin Kardum, viši kustos pedagog, TMNT
Stručni suradnici: prof.dr.sc. Nikola Kezić
izv.prof.dr.sc. Mario Muštra, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
doc.dr.sc. Tomislav Radišić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
pčelar Davorin Krakar
pčelar Dražen Jerman, HUP Pčelinjak
pčelar Anto Matijević, HUP Pčelinjak
Snimatelji: Zvonimir Ambruš i Marijo Zrna, TMNT
Montažer: Zvonimir Ambruš, TMNT
PR i Marketing: Marijo Zrna, TMNT


01/4881 050, marijo.zrna@tmnt.hr
Fotografije događaja