Događaj
od 04.prosinca
do 04.prosinca

subota
od 10:30 do 11:00

NISam Tesla, ali čitam!

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 04.12.2021

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla obilježen je kraj 2021. Godine čitanja atraktivnim čitateljskim performansom „NISam Tesla, ali čitam!“.
Radna grupa Novi informacijski stručnjaci (NIS) Zagrebačkog knjižničarskog društva i Tehnički muzej Nikola Tesla organizatori su održane „flashmob“ izvedbe u stalnom muzejskom postavu pred posjetiteljima i javnosti, a u cilju promocije čitanja, kulturne i znanstvene baštine te afirmacije pisane riječi.

Knjiga izabrana za čitanje „Nikola Tesla“ popularno je i znanstveno izdanje Tehničkog muzeja Nikola Tesla namijenjeno djeci i mladima, autorice teksta dr. sc. Marijane Borić i ilustratora Manuela Šumberca. Izvedbu kratkog performansa ostvarili su članovi radne grupe Novih informacijskih stručnjaka, predsjednica Zagrebačkog knjižničarskog društva te stručni djelatnici Muzeja, ali i sama autorica knjige kao posebna gošća.

Kada govorimo o Nikoli Tesli, govorimo o znanstveniku i vizionaru čiji su rezultati ostali epohalna ostavština čovječanstvu. Dijelove njegovog života i rada čitači su tijekom performansa prenijeli u iskustvo slušača, nakon čega su se u tišini razišli po Muzeju...

Platforma oblikovanja promotivnih aktivnosti usmjerenih na knjigu, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla gradi se na premisi da „knjiga uči i inspirira, budi stvaralačku iskru, nosi duh prošlih vremena i dokaz je njegova stvaranja i razvoja. Slova, riječi, nacrti, formule, patenti : na papiru počiva sveukupno iskustvo i znanje iz povijesti čovjeka“.
Ovako građeni sentiment pokušao se pobuditi i u promatračima performansa „NISam Tesla, ali čitam!“.

Tehnički muzej Nikola Tesla upućuje zahvale predsjednici Zagrebačkog knjižničarskog društva mr. sc. Alki Stropnik, koordinatoru radne grupe Novih informacijskih stručnjaka Borni Udatnyju te autorici knjige dr. sc. Marijani Borić na prijateljstvu i suradnji.

Pogledajte video prikaz ostvarenog performansa u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla na Youtube poveznici: https://youtu.be/HYN0rpLYvIQ

Na kraju, pozivamo vas sve da se nastavimo i dalje družiti uz čitanje i knjigu…

Koordinator za Tehnički muzej Nikola Tesla: Knjižnica, Kristina Kalanj, e-mail: kristina.kalanj@tmnt.hr
Video produkcija: Zvonimir Ambruš, TMNT
Fotografije: Vedran Peruničić
Fotografije događaja